Ce alimente să evităm dacă nu vrem să atragem țânțarii?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ce alimente să evităm dacă nu vrem să atragem țânțarii? În timpul verii, este greu să scapi de țânțari. Acești mici invadatori par să ne aleagă uneori cu o precizie ciudată, în timp ce alte persoane din aceeași cameră sunt scutite. Dacă mai mulți factori sunt implicați, cum ar fi grupa de sânge, căldura corporală sau rata transpirației, alimentația joacă de asemenea un rol în atragerea țânțarilor.

Unele alimente pot modifica mirosul pielii noastre sau compoziția transpirației noastre, ceea ce face corpul nostru mai detectabil pentru aceste insecte. Iată principalele categorii de alimente de evitat dacă dorim să limităm înțepăturile.

Alimentele bogate în sare: un efect asupra transpirației. O alimentație prea sărată crește retenția de apă, dar mai ales modifică compoziția transpirației. Sarea în exces favorizează o transpirație mai bogată în minerale, ceea ce poate atrage mai mult țânțarii, în special femelele care caută proteine pentru ouăle lor.

Exemple de alimente afectate:

Mezeluri (șuncă uscată, cârnați, bacon

Brânzeturi cu aluatul tare

Produse industriale foarte sărate (chipsuri, preparate gata făcute)

În perioada estivală, este mai bine să moderăm consumul lor, cu atât mai mult cu cât pot crește și senzația de sete și disconfortul în caz de căldură.

Alcoolul, în special berea

Mai multe studii au evidențiat o legătură între consumul de alcool, în special de bere, și o atracție crescută a țânțarilor. O cercetare publicată în revista Journal of the American Mosquito Control Association a arătat că, după consumul de bere, voluntarii au fost semnificativ mai înțepați decât cei care nu au consumat bere.

De ce? Alcoolul crește temperatura corporală, modifică mirosul pielii și stimulează vasodilatația, ceea ce facilitează detectarea de către țânțari. Berea ar fi în mod special afectată din cauza bogăției sale în drojdii și zaharuri fermentate.

Alimentele bogate în acizi lactici

Corpul produce în mod natural acid lactic, în special după un efort fizic sau o expunere la căldură. Dar anumite alimente pot, de asemenea, să favorizeze această producție sau să crească eliberarea sa prin piele. Or, acidul lactic este un compus pe care țânțarii îl detectează foarte ușor.

Alimente susceptibile de a stimula acidul lactic:

Leguminoase (linte, năut)

Produse fermentate (iaurturi, chefir)

Alimente bogate în zaharuri rapide (bomboane, prăjituri)

Obiectivul nu este de a interzice aceste alimente, ci de a monitoriza consumul lor, mai ales în perioadele de expunere mare la țânțari.

Alimentele dulci și băuturile carbogazoase

Un exces de zahăr în alimentație crește activitatea metabolică și modifică compoziția transpirației. Chiar dacă zahărul nu iese literalmente prin pori, el influențează mirosurile corporale și poate face pielea mai atractivă pentru anumite insecte.

Băuturile dulci și carbogazoase sunt de evitat în mod special:

Băuturile carbogazoase  industrial

Sucuri de fructe foarte dulci

Băuturi energizante

În plus față de a favoriza deshidratarea, ele stimulează secreția de compuși volatili detectabili de țânțari.

Usturoiul și ceapa: un efect ambivalent

Usturoiul și ceapa degajă un miros puternic de sulf, atât la gătit, cât și prin transpirație. Dacă unele surse le atribuie un efect repelent, impactul lor variază de la o persoană la alta. La unele persoane, digestia usturoiului sau a cepei modifică transpirația într-un mod care ar putea atrage țânțarii mai degrabă decât să-i respingă.

Efectul depinde în special de cantitatea ingerată, de metabolismul fiecărei persoane și de condițiile de mediu. Este recomandat să testezi și să observi propriile reacții dacă consumi aceste alimente în mod regulat vara.

Cafea, ceai și băuturi cu cofeină

Băuturile care conțin cofeină cresc vigilența, dar și ușor temperatura corporală și frecvența cardiacă. Această mică creștere metabolică a temperaturii poate fi suficientă pentru a face pielea mai vizibilă pentru țânțari.

Nu este vorba despre a elimina complet cafeaua sau ceaiul, ci despre a limita consumul lor la sfârșitul zilei, mai ales dacă iei cina pe terasă sau petreci seara în aer liber.