Ce alimente nu ar trebui să speli înainte să le consumi?

Photo of author

By Ramona Fustos

Unele alimente fac excepție de la regulă din motive de igienă sau de gust. Un microbiolog igienist ne spune totul despre acest subiect.

Ce alimente nu ar trebui să speli înainte să le consumi?

Spălarea alimentelor înainte de gătire este unul dintre primii pași în igiena alimentară. Aceasta îndepărtează murdăria și reziduurile de pesticide și elimină orice germeni care ar putea fi prezenți. Cu toate acestea, unii oameni fac excepție de la această regulă. Citește mai departe pentru a afla ce alimente nu ar trebui să speli înainte să le consumi.

Ouăle, primele din lista de alimente pe care nu ar trebui să le speli

Ai obiceiul să bagi ouăle sub apă când ajungi acasă de la magazin? Aceasta nu este o idee bună. Coaja ouălor are o peliculă care devine poroasă la contactul cu apa. „Bacteriile fecale și salmonela care se găsesc în mod natural pe coaja ouălor pot pătrunde în interior, expunându-ne la infecții toxice”, avertizează microbiologul. Pentru a scăpa de murdăria de pe coajă, o poți șterge cu o foaie de hârtie absorbantă. De asemenea, trebuie să te speli pe mâini după manipularea lor și înainte de a atinge alte alimente, pentru a evita orice risc de contaminare. Iar dacă le consumi fierte tari sau în coajă, nu există niciun risc: „sunt sterilizate prin gătire”, subliniază specialistul.

Carnea

Unii oameni își spală carnea roșie sau albă în apă înainte de a o găti. Dar nu este nevoie să faci acest lucru cu carnea de vită, care este „lipsită de microorganisme – este un țesut steril, fără microbi”, spune Christophe Mercier-Thellier. Doar carnea tocată poate prezenta un risc. Păsările de curte pot fi contaminate cu „Escherichia coli, stafilococ auriu sau salmonella”, spune microbiologul. Dar gătitul este suficient pentru a scăpa de ele. Dacă speli carnea de pasăre se produc stropi care pot conține germeni. „Stropești chiuveta, cârpele, vasele de lângă ea și răspândești bacteriile”, avertizează specialistul. Pe de altă parte, peștele care intră în contact direct cu gheața de pe tejgheaua de pește trebuie clătit cu apă: „Pe măsură ce gheața se topește, bacteriile încep să se înmulțească din nou”, avertizează specialistul.

Ciupercile

Mulți oameni obișnuiesc să clătească ciupercile sub apă pentru a scăpa de reziduurile de pământ. Dar acest lucru le strică gustul. „Deoarece sunt foarte spongioase, se înmoaie în apă”, spune Christophe Mercier-Thellier. Pentru a le curăța înainte de gătire, este suficient să le ștergi cu o cârpă umedă sau să le răzuiești suprafața.

Peștele și fructele de mare

Deloc surprinzător, clătirea peștelui crud sau a fructelor de mare prezintă aceleași riscuri. Curățând fructele de mare în chiuvetă, răspândești bacteriile dăunătoare pe suprafețe care este puțin probabil să fie dezinfectate înainte de a intra în contact cu alte alimente. Acest lucru crește de zece ori riscul de toxiinfecție alimentară. Pentru a te asigura că peștele tău este într-adevăr sigur pentru consum, renunță la spălat și achiziționează în schimb un termometru. Conform USDA, dacă temperatura cărnii este între 60 și 65°C, nicio bacterie nu ar trebui să fi supraviețuit.

Pastele

Nu îți fă griji: clătirea pastelor după gătire nu te va trimite la spital. Cu toate acestea, riști să îți strici preparatul, ceea ce nu este deloc de dorit. Imaginează-ți: ai gătit pastele, sunt perfect al dente, gata să se alăture sosului care fierbe pe aragaz. Le scurgi în chiuvetă și observi că sunt lipite între ele. Tentația de a le trece sub apă rece pentru a remedia problema este puternică. Dar rezistă: trecerea pastelor fierte sub apă îndepărtează stratul de amidon eliberat în timpul gătitului. Acest amidon oferă textura pe care o dorești într-un fel de mâncare cu paste și permite sosurilor să se lipească de paste.