Câteva trucuri de care să ții cont pentru a evita oboseala de după- amiază

Photo of author

By Ramona Fustos

Lipsa de energie de după-amiază, oboseala, este inevitabil dureroasă? Răspunsul nu este în alb și negru, deoarece o serie de factori contribuie la aceasta. Dar un lucru este sigur – este natural.

Corpurile noastre sunt reglementate de un ceas biologic intern: ritmul circadian. Acest ciclu de 24 de ore gestionează o serie de procese biologice care fluctuează în funcție de momentul zilei. Acestea includ tensiunea arterială, producția de hormoni, temperatura corpului și, desigur, starea de veghe!

Acest ciclu zilnic dictează că în jurul orei 15:00 suntem în mod natural mai obosiți și mai puțin atenți. Este extrem de simplu. Corpul nostru ne spune că este timpul să ne relaxăm.

Așadar, înainte de a analiza diferitele modalități de a recăpăta energia după-amiaza, pentru a evita oboseala, iată o invitație de a  îmblânzi ritmul natural în loc să încerci imediat să îl combați. Îți poți schimba percepția asupra oboselii de după-amiază înțelegând că aceasta nu este sinonimă cu lenea sau incompetența. Mai degrabă, este o reamintire a faptului că suntem ființe umane, nu roboți!

Hidratează-te

Foarte multe persoane trăiesc în fiecare zi într-o stare cronică de deshidratare, fără să știe asta însă! Corpul, creierul inclusiv, are nevoie de un aport adecvat de fluide pentru a funcționa în mod optim.

Studiile au ajuns la concluzia că până și o hidratare mai lejeră poate să dăuneze funcțiilor cognitive sau stării de dispoziție. Astfel că ar fi bine să ai mereu aproape o sticlă de apă pentru a te asigura că vei consuma măcar doi litri de apă pe zi.

Ascultă muzică

Un cântec poate schimba felul în care ne simțim? Bineînțeles! Muzica mai ritmată, mai rapidă, poate ameliora performanța fizică mai ales la un antrenament. Pune deci să asculți playlistul optimist preferat pentru un efect stimulativ care te va scoate din toropeală. Ai nevoie de concentrare? Încearcă un playlist instrumental.

Fă o plimbare pentru a evita oboseala

Corpul uman nu a evoluat pentru a sta nemișcat ore în șir. Atunci când corpul stagnează, stagnează și energia. Mișcarea este o modalitate practică, gratuită și eficientă de a ieși din mintea ta; este autoîngrijire!

Efortul de a încorpora mișcarea în viața de zi cu zi nu trebuie să fie plictisitor. O plimbare obișnuită de 10 minute este suficientă pentru a limpezi mintea și a face puțină mișcare, alungând în același timp oboseala și îmbunătățind concentrarea.

Râsul

Râsul este cel care poate diminua nivelul de cortizol, adică hormonul stresului și prea mult nivel de cortizol poate duce la drenarea de energie. Această cercetare a concluzionat, de asemenea, că ne putem simți mai capabili să abordăm proiecte dificile după un râs bun. Așadar, încorporează puțin umor în ziua ta – oricum este obositor să te iei prea în serios!

Mănâncă un prânz (și un mic dejun) echilibrat. Conținutul farfuriei are o influență majoră asupra concentrației și nivelului de energie în orele care urmează.

În timp ce unii oameni dau vina orbește pe carbohidrații de la cină pentru stările de oboseală de după masă, există un lucru care trebuie să fie subliniat aici. Carbohidrații în sine nu sunt o problemă: sunt o sursă de energie, la urma urmei. Cu toate acestea, excesul de carbohidrați (și în special de zaharuri simple) în absența altor nutrienți provoacă mai multe probleme.

De fapt, este esențial să însoțești carbohidrații (orez, paste, pâine, suc, desert etc.) cu fibre, proteine și un strop de grăsimi sănătoase. O astfel de combinație stabilizează nivelul zahărului din sânge, prevenind un vârf mare urmat de o scădere. Variațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge duc nu numai la oboseală și la pofta de zahăr, ci și la diabet de tip 2.