Câteva alimente pe care microbiota le iubește

Photo of author

By Ramona Fustos

Microbiota ta este cel mai bun aliat al tău. Descrisă ca al doilea creier al tău, ea îți apără organismul împotriva intruziunilor bacteriene în intestin. În acest articol  vei afla totul despre cum să o răsfeți cu cele mai bune alimente pentru a-i îmbunătăți eficiența.

Microbiota ta este alcătuită din miliarde de microorganisme (bacterii și drojdii bune) care te  ajută să îți aperi organismul împotriva bacteriilor și drojdiilor rele.

Pentru a-ți apăra cât mai eficient organismul și a-i îmbunătăți eficiența, acest articol te va ajuta să selectezi alimentele bogate în probiotice (microorganisme) și să întărești astfel armata de microorganisme care protejează sistemul digestiv de posibile invazii bacteriene.

Iată alimentele care sunt cele mai bogate în probiotice:

Kefir de fructe, excelent pentru microbiota ta

Aceasta este o băutură fermentată bogată în probiotice și săracă în zahăr, aromată cu fructe, care poate fi asemănată cu o limonadă picantă. Kefirul de fructe este ideal ca alternativă la sucuri, care sunt adesea foarte dulci și bogate în calorii. Și este ușor de făcut acasă.

Miso, supa ideală pentru microbiota ta

Ai auzit probabil de supa Miso, o rețetă tradițională japoneză? Este o combinație de wakame (alge marine), condimente, tofu ferm, mazăre dulce, legume de sezon (mazăre, ardei etc.) și un amestec de mirodenii, din tofu ferm, mazăre, legume de sezon (praz, ceapă, morcovi) și miso, o pastă de soia fermentată asemănătoare sosului de soia, care este deosebit de bogată în probiotice și proteine. Este disponibil în mai multe culori: miso alb, galben, roșu sau negru.

Legume fermentate

Multe legume pot fi conservate în mod natural prin metoda lacto-fermentației, inclusiv varza, morcovii, napii, sfecla, țelina, ridichile, castraveții, ceapa, ardeii și roșiile. Mai mult decât o simplă metodă de conservare, lacto-fermentarea îmbogățește legumele cu vitamine, minerale și probiotice. La fel ca în cazul kefirului de fructe, le poți prepara cu ușurință acasă.

Iaurt și lapte fermentat ideale pentru microbiota ta

Iaurtul este rezultatul fermentației laptelui de către două bacterii specifice (Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus), care au efecte benefice asupra florei intestinale, în timp ce laptele fermentat este fermentat cu alte bacterii. Unele iaurturi sunt făcute din kefir de lapte și sunt pline de probiotice.

Varza acră

Poate că ești familiarizat cu această mâncare tradițională care încălzește inima și stomacul, este ideală pentru microbiota ta și care se consumă cu o bere. Ei bine, este o mâncare excelentă pentru flora intestinală.

Odată ce ai consumat aceste alimente bogate în probiotice, adică alimente bogate în bacterii bune, va trebui să le hrănești pentru ca acestea să se poată dezvolta în microbiotata. . Iar acest lucru se face în mod natural, prin consumul de alimente pline de fibre dietetice, cunoscute și sub denumirea de prebiotice (nu probiotice).

Fibrele alimentare se regăsesc în:

Leguminoase: de ex. linte, fasole albă sau boabe, năut.

Fructe roșii: zmeură, căpșuni, afine și mure.

Cerealele și produsele pe bază de cereale. Cerealele cele mai bogate în fibre sunt ovăzul. Îl poți consuma ca atare. Sau poți prepara fursecuri de ovăz, prăjituri de ovăz, batoane de ovăz sau ca acompaniament la lapte sau iaurt.