Care sunt cele mai bune piureuri de oleaginoase pentru sănătate?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care sunt cele mai bune piureuri de oleaginoase pentru sănătate? La micul dejun sau la o gustare, chiar și în unele preparate culinare, piureurile de oleaginoase sunt cele care îți permit să îmbini de minune plăcerile și sănătatea, dar cu o singură condiție- să fie consumate cu moderație. Dar, ce trebuie să alegi, între migdale, arahide sau fistic?

Te-ai săturat să mănânci gem, unt și creme tartinabile la micul dejun și cauți alternative mai sănătoase? Ce zici de piureurile din semințe oleaginoase?

Migdale, arahide, susan, alune, fistic, alune de pădure, cele mai populare piureuri de oleaginoase

Rafturile pe care le ocupă aceste piureuri de oleaginoase sunt acum pline până la refuz. Gama lor este în continuă creștere, în timp ce cererea de alternative vegane este, de asemenea, în creștere. Așa că este greu să știi pe care să o alegi, mai ales că fiecare dintre ele este plină de beneficii nutriționale. 

În primul rând, este important să nu confundăm produsele tartinabile cu piureurile din semințe oleaginoase. Piureurile din semințe oleaginoase, atâta timp cât le iei fără zahăr, sunt mult mai puțin dulci decât cele tartinabile.

Piureurile de oleaginoase au o ofertă atât de diversificată, încât este foarte ușor să găsești o variantă pe gustul tău. Dar, aporturile lor nutritiv sunt destul de diferite, la fel și numărul de calorii pe care îl conțin.

Piureul de arahide pentru a proteja sistemul cardiovascular

Este o alegere clasică și gurmandă, atâta timp cât nu este confundat cu untul de arahide. Piureul de arahide este cel mai bogat în acizi grași mono-nesaturați. Mai cunoscuți sub numele de omega-9 sunt cei mai buni pentru a proteja sistemul cardiovascular.

Piureul de migdale pentru aportul său de magneziu și de proteine

Este foarte interesant din punctul de vedere al aportuli nutrițional. Este bogat în magneziu, în proteine și vitamina E, în principal cu o acțiune antioxidantă. Migdalele sunt o sursă bună de proteine vegetale, dar la una sau două lingurițe pe zi, aportul este neglijabil.

Piureul de alune pentru scăderea tensiunii arteriale

Acesta este unul dintre cele mai populare piureuri din semințe oleaginoase. Piureul de alune este cel mai bogat în carbohidrați, care sunt, de asemenea, esențiali pentru organismul nostru. La fel ca și piureul de migdale, conține vitamina E. Plusul său? Potasiul, care este bun pentru reglarea tensiunii arteriale, deci se poate să îl folosim ca alternativă la unt în prăjituri.

Piureul de caju pentru efectul său antioxidant

 Piureul de caju este mai greu de găsit în magazine, dar are un avantaj: este singurul bogat în zinc, un antioxidant.

Piureul de fistic pentru conținutul său de fibre

Piureul de fistic este unul dintre cele mai originale, fiind mult mai fin și având o aromă destul de pronunțată. Este destul de bogat în proteine și fibre. De asemenea, este bun pentru digestie.

Piureul de susan pentru a încetini îmbătrânirea celulelor

Tahini (un alt nume pentru piureul de susan) are o caracteristică foarte specială care îl deosebește de alte piureuri. Acesta conține și el un antioxidant. Este cel mai bogat în seleniu, care încetinește îmbătrânirea celulară.