Care sunt cele mai bogate legume în fibre?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care sunt cele mai bogate legume în fibre? Fibrele alimentare sunt esențiale atunci când vine vorba despre sănătatea digestivă. Dar și pentru a regla glicemia și a favoriza senzația de sațietate. De asemenea, ele pot ajuta la prevenirea diferitelor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Legumele sunt o sursă excelentă de fibre dietetice.

Fibre – de ce sunt importante?

Fibrele alimentare sunt glucide complexe pe care organismul nu le poate digera. Acestea sunt clasate în două categorii: fibrele solubile și fibrele insolubile.

Fibrele solubile sunt cele care se pot dizolva în apă și formează o substanță gelatinoasă. Pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la controlarea glicemiei.

Fibrele solubile nu se dizolvă în apă. Pot să mărească nivelul fecalelor și pot favoriza rgularitatea intestinală.

Beneficiile fibrelor alimentare:

-Sănătate digestivă-ajută la prevenirea constipației și la menținerea regularității intestinale.

-Controlul greutății- crec senzația de sațietate, ajutând la reducerea consumului global de calorii.

-reglarea glicemiei- încetinesc absorbția zahărului, ajutând la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.

-reducerea colesterolului: fibrele solubile pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul rău).

-prevenirea bolilor: ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

Cele mai bogate legume în fibre

Anghinarea. Anghinarea este una din cele mai bogate legume în fibre. O anghinare de mărime medie poate conține în jur de 10 grame de fibre. Este de asemenea, bogată în antioxidanți, vitaminele C și K, dar și în minerale precum magneziul sau potasiul.

Astfel că, anghinarea ajută la digestie și poate favoriza regularitatea intestinală, poate reduce nivelul de colesterol rău și contribuie, datorită antioxidanților, la protejarea contra radicalilor liberi.

Năutul. Chiar dacă tehnic vorbind este o lguminoasă, năutul se consumă cel mai adesea la fel ca și o legumă. O ceașcă de năut conține în general, 12,5 grame de fibre. Năutul este deci o excelentă sursă de fibre solubile și insolubile, ajută la reglarea nivelului de glicemie și furnizează proteine vegetale de cea mai bună calitate.

Varza de Bruxelles. Este o legumă foart bogată în fibre, cu aproximativ 4 grame pe ceașcă. Este de asemenea o excelentă sursă de vitaminele C și K, dar și de antioxidanți.

Varza de Bruxelles susține sănătatea digestivă, ajută la reducerea inflamației și contribuie la sănătatea osoasă.

Broccoli. Este o leguumă cruciferă care conține aproximativ 5 grame de fibre pe cana gătită. De asemenea, este bogat în vitaminele C și K, acid folic și compuși anticancerigeni, cum ar fi glucosinolații.

Este o legumă care favorizează digestia și regularitatea intestinală, ajută la întărirea sistemului imunitar și care are proprietăți anti-cancerigene.

Cartoful dulce. Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre, cu aproximativ 4 grame de fibre per cartof dulce mediu gătit cu coajă. De asemenea, sunt bogați în vitaminele A și C, mangan și antioxidanți. Astfel că, susțin sănătatea digestivă, ajută la reglarea glicemiei, dar și contribuie la sănătatea oculară, grație nivelului de vitamina A.

Morcovii. Morcovii sunt cei mai bogați în beta-caroten, dar și în fibre. Pot favoriza deci și ei o bună sănătate digstivă, dar și pot să reducă riscurile de maladii cardiace.