Vrei să afli care au fost capetele încoronate care au participat la Jocurile Olimpice? Ce au în comun Prințesa Anne, Prințul Albert de Monaco și Sheikha Maitha Almaktoum?
Cu farmecul lor, competițiile palpitante și istoria prestigioasă, Jocurile Olimpice reprezintă cel mai apreciat eveniment din industria sportului. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că o serie de membri ai familiei regale au luat parte la turneu de-a lungul anilor, unii din ei câștigând chiar medalii olimpice.
În apropierea Jocurilor Olimpice de la Paris, aruncăm o privire retrospectivă asupra membrilor familiilor regale care și-au demonstrat aptitudinile sportive pe scena mondială, de la familia Windsor și dragostea lor pentru sporturile ecvestre până la cuplul regal monegasc care a participat la competiții.
Prințesa Anne la Jocurile Olimpice
Singura fiică a Reginei a devenit primul membru al Familiei Regale Britanice care a concurat la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, când s-a înscris la proba ecvestră de trei zile. Ea a călărit calul mamei sale, Goodwill, cu întreaga sa familie încurajând-o. Din păcate, ea nu a câștigat nicio medalie și s-a clasat pe locul 24 la concursul individual complet.
Zara Tindall
Călcând pe urmele părinților ei (tatăl ei, căpitanul Mark Philips, a participat la Jocurile Olimpice înaintea fostei sale soții, în 1972), Zara Tindall a concurat la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 cu echipa britanică de echitație, câștigând o medalie de argint. Prințesa Anne și Prințul Philip au asistat la competiția Zara, iar Prințesa Regală chiar i-a oferit medalia.
Prințesa Regală a descris ulterior competiția ca fiind „incredibilă”, spunând: „Este un sentiment extraordinar să faci parte din Jocurile Olimpice, să călărești pentru țara ta și să fii aici. Mulțimile sunt incredibile. A fost incredibil să fiu selecționat, iar să fiu aici, acasă, pentru Jocurile Olimpice, este un sentiment incredibil. Încercăm să dăm tot ce avem mai bun pentru echipă”.
Prințesa Charlène de Monaco
Înainte de a deveni soție regală, înotătoarea sud-africană Charlene Wittstock a fost o atletă olimpică, luând parte la echipa de ștafetă 4 x 100 m a țării sale. Din păcate, ea nu a câștigat nicio medalie, terminând pe locul cinci. Ea s-a retras din înotul competitiv în 2007, dar a rămas pasionată de acest sport de-a lungul carierei sale regale.
Prințul Albert al II-lea de Monaco la Jocurile Olimpice
Prințul Albert și soția sa, prințesa Charlène, s-au unit într-un singur punct: dragostea lor comună pentru sport și apartenența lor la clubul foarte exclusivist al sportivilor olimpici. Deși provine din principatul mediteranean, a participat la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice de iarnă, din 1988 până în 2002, ca membru al echipelor de bob cu două și patru persoane. Prințul Albert este încă strâns asociat cu acest sport.
Prințul Felipe al Spaniei
Prințul Felipe al Spaniei a luat parte la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Frumosul viitor rege a făcut parte din echipa de navigație, ocupând locul al șaselea în proba clasei Soling. A fost, de asemenea, purtătorul drapelului Spaniei la ceremonia de deschidere. La începutul acestui an, el a vorbit despre „onoarea de a conduce delegația spaniolă” în așteptarea Jocurilor de la Paris.
Sheikha Maitha Al Maktoum
Sheikha Maitha Al Maktoum a făcut istorie în 2008. A devenit prima femeie care a purtat drapelul EAU la Jocurile Olimpice. Fiica șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum a participat la competiția de taekwondo. De atunci, în urma unor accidentări, ea s-a îndreptat spre polo, conducându-și echipa spre victorie în ediția din acest an a Polo Masters Cup 2021.