Care sunt alimentele de evitat pentru tiroidă?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care sunt alimentele de evitat pentru tiroidă? Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, care joacă un rol crucial în reglarea metabolismului, creșterii și dezvoltării. Tulburările tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul (tiroidă subactivă) și hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă), pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale. O dietă echilibrată este esențială pentru susținerea funcției tiroidiene, însă anumite alimente pot interfera cu această funcție. Iată deci ce alimente trebuie evitate pentru tiroidă și de ce pot fi problematice.

Unele alimente pot să interfereze cu funcția tiroidiană și pot afecta prodcția de hormoni sau pot să intracționeze cu tratamentele medicale.

Alimentele bogate în goitrogeni

Goitrogenii sunt substanțe care pot interfera cu funcția tiroidei, inhibând producția de iod, esențial pentru producția de hormoni tiroidieni. Alimentele bogate în goitrogeni sunt: varza, broccoli sau napii, soia și produsele derivate, ridichea sau piersicile. Gătirea acestor alimente poate reduce conținutul lor de goitrogen. De exemplu, gătirea verzei sau a broccoli înainte de a le consuma poate ajuta la reducerea impactului lor asupra tiroidei.

Alimentele bogate în gluten nu sunt bune pentru tiroidă

Glutenul este o proteină prezentă în grâu, secară și orz. Pentru persoanele cu boală celiacă, glutenul poate declanșa un răspuns imun care dăunează intestinului subțire. Există, de asemenea, o asociere între boala celiacă și tulburările tiroidiene autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto.

Dacă suferi de maladia celiacă sau dacă ai o sensibilitate la gluten, cel mai bine ar fi deci să eviți alimentele care conțin gluten. Cel mai bine ar fi deci să mizezi pe unele alimente fără gluten, cum ar fi orezul, quinoa sau alte produse fără gluten.

Alimentele bogate în zaharuri rafinate

Zaharurile rafinate pot provoca fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge, care pot exacerba simptomele tulburărilor tiroidiene, în special la persoanele care suferă de hipotiroidism. Excesul de zahăr poate contribui, de asemenea, la creșterea în greutate și la inflamații.

Alimente bogate în zaharuri rafinate: dulciuri, prăjituri, biscuiți, băuturi răcoritoare, sucuri de fructe îndulcite.

Sfat: Încearcă să reduci consumul de zaharuri rafinate și optează pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, legumele și cerealele integrale.

Alimentele procesate și alimente bogate în grăsimi trans nu sunt bune pentru tiroidă

Alimentele procesate și grăsimile trans pot crește inflamația și stresul oxidativ, care pot agrava tulburările tiroidiene.

Alimente bogate în grăsimi trans: chipsuri, margarină, produse de patiserie industriale, mâncăruri preparate.

Sfat: Evită pe cât posibil alimentele procesate și optază cel mai bine pentru o dietă bogată în alimente proaspete, neprocesate. Utilizează uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos pentru gătit.

Alimentele bogate în cofeină

Cofeina poate interfera cu anumite alimente pentru tiroidă și poate exarceba anumite simptome ale acesteia, cum ar fi insomina sau nervozitatea.

Alimentele sau băuturile bogate în cofeină: cafeaua, ceaiul negru, băuturile energizante, ciocolata sau anumite băuturi carbigazoase.

Moderează consumul de cofeină și încearcă să îl limitezi la una sau două cești de cafea sau ceai pe zi. Evit cofeina după mijlocul după-amiezii pentru a nu perturba somnul.

Sfaturi pentru o dietă favorabilă tiroidei. Include alimente bogate în iod. Iodul este esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni. Asigură-te că incluzi surse adecvate de iod în dieta ta.

Surse de iod: sare iodată, pește și fructe de mare, produse lactate, ouă.

Consumă alimente bogate în seleniu. Seleniul este un mineral care joacă un rol cheie în sănătatea tiroidei, ajutând la transformarea hormonului T4 în forma sa activă, T3.

Surse de seleniu: nuci de Brazilia, ton, ouă, semințe de floarea-soarelui.