Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți? Antioxidanții sunt esențiali pentru protejarea organismului împotriva îmbătrânirii premature a celulelor. Descoperă citind acest articol lista alimentelor care conțin cei mai mulți antioxidanți.
Antioxidanții alimentari: ce sunt ei?
Antioxidanții sunt molecule a căror funcție este de a contracara efectul radicalilor liberi și al stresului oxidativ asupra celulelor noastre. Stresul oxidativ este favorizat de o serie de factori: poluarea aerului, fumatul, alcoolismul, lipsa de activitate fizică, o alimentație dezechilibrată și anumite medicamente.
Atunci când prea mulți radicali liberi sunt prezenți în organism, îmbătrânirea prematură a celulelor noastre este accelerată, crescând riscul apariției anumitor patologii: cancere, afecțiuni cardiovasculare, infecții, boli cronice, patologii inflamatorii, diabet, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson) și boli oculare (cataractă, degenerescență maculară).
La ce sunt folosite și care sunt beneficiile lor?
Antioxidanții ne protejează organismul de îmbătrânirea prematură prin blocarea acțiunii radicalilor liberi. Ei acționează la mai multe niveluri:
-Pe celule: încetinind îmbătrânirea celulelor, antioxidanții ajută la prevenirea apariției bolilor cronice, inflamatorii și degenerative.
-asupra inimii: reduc nivelul colesterolului rău, mențin arterele suple și ajută la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare
-Pe piele: încetinesc îmbătrânirea pielii și previn apariția ridurilor;
-Pentru ochi: antioxidanții ajută la prevenirea bolilor degenerative ale ochilor, cum ar fi cataracta și AMD.
Există două modalități de a preveni îmbătrânirea celulelor organismului: eliminarea factorilor care favorizează stresul oxidativ și creșterea consumului de alimente bogate în antioxidanți.
Care sunt cei mai puternici antioxidanți naturali?
Cei mai puternici antioxidanți sunt ascunși în vitaminele A, C și E, oligoelemente (seleniu, zinc și mangan) și polifenoli (în principal flavonoide și taninuri). Cu cât consumăm mai mult o dietă sănătoasă și echilibrată, cu atât ne vom acoperi mai bine nevoile în vitamine, minerale și antioxidanți. Pentru a maximiza beneficiile antioxidanților găsiți în fructe și legume, cel mai bine este să le consumi crude, deoarece anumiți antioxidanți, precum vitamina C, sunt sensibili la lumină și căldură. Conținutul de antioxidanți este determinat de indicele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Iată un ghid al alimentelor antioxidante cu cel mai mare indice ORAC. Iată o listă de fructe și legume care sunt foarte bogate în antioxidanți:
Legume: broccoli, ardei, anghinare, spanac, conopidă, vinete;
Fructe și fructe de pădure: căpșuni, zmeură, mure, mere, rodii, caise, roșii, fructe acai, fructe goji;
Condimente și plante aromatice: turmeric, chimen, curry, usturoi, cimbru, busuioc, șofran, cuișoare;
Semințe oleaginoase: migdale, nuci, alune, nuci pecan, nuci de Brazilia;
Cacao: ciocolată neagră care conține mai mult de 80% cacao;
Băuturi: ceai verde și cafea;
Uleiuri vegetale: ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline;
Pește, crustacee și fructe de mare: sardine, stridii, scoici, creveți.