Care sunt alimentele care pot favoriza cancerul? Te-ai gândit până acum la impactul alimentației tale asupra riscului de a dezvolta un cancer? În acest articol vei afla care sunt alimentele care sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Deși dieta sau alimentația este doar unul dintre numeroșii factori care influențează cancerul, cunoașterea alimentelor care prezintă risc este de mare ajutor pentru a face unele alegeri în cunoștință de cauză pentru sănătatea ta. Ești gata să afli mai multe și să ai grijă de tine?
De ce anumite alimente favorizează cancerul?
Cercetările arată că anumite alimente pot crește riscul de cancer. Asta din cauza compoziției lor chimice, a modului în care sunt preparate sau conservate sau a componentelor adăugate în timpul producției. Acest lucru nu înseamnă că aceste alimente singure vor provoca cancer. Dar pot contribui la un risc crescut atunci când sunt consumate în cantități mari și în mod regulat.
Care sunt alimentele care favorizează cancerul?
Care sunt alimentele care favorizează cancerul? În primul și ăn primul rând carnea transformată și cea roșie. Carnea transformată, precum șunca, cârnatul sau hot-dogul conțin anumiți conservanți precum nitrații, care, atunci când sunt transformați de către corp, pot deveni cancerigeni. Carnea roșie, mai ales atunci când este gătită la temperaturi mari, poate forma compuși chimici nocivi.
Cel mai bine ar fi deci să limitezi consumul de carne transformată și de carne roșie și să privilegiezi anumite metode de preparare, precum cele cu aburi sau papiotă.
Alimentele bogate în acrilamidă
Acrilamida este un compus chimic care se poate forma în alimentele bogate în carbohidrați atunci când acestea sunt gătite la temperaturi ridicate, cum ar fi atunci când sunt prăjite sau coapte. Printre exemple se numără chipsurile și cartofii prăjiți.
Cel mai bine ar fi să încerci să prepari alimentele la temperaturi mai scăzute și să optezi pentru metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi fierberea sau gătitul la aburi.
Alimentele și băuturile mai dulci. Un consum excesiv de zahăr poate duce la obezitate. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru mai multe tipuri de cancer. Cel mai bine ar fi deci să reduci consumul de zahăr, evitând mai ales băuturile dulci, deserturile și gustările.
Alcoolul poate favoriza cancerul
Consumul de alcool este un factor de risc bine stabilit pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv pentru cele ale gurii, ficatului, sânului și esofagului.
Ar trebui deci să încerci să limitezi consumul de alcool sau mai bine să iei în considerare eliminarea completă a acestuia din dieta ta.
Cum poți reduce riscul de a suferi de cancer?
Diversifică dieta. Include o mare varietate de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe pentru a minimiza riscurile asociate cu un singur tip de alimente.
Este foarte important să ai o dietă bogată în fibre. Fibrele pot ajuta la reducerea riscului de cancer, în special de cancer de colon.
Acordă o mare atenție preparării alimentelor. Optează pentru metode de gătit care nu implică temperaturi ridicate și evită să carbonizezi alimentele.
Să înveți despre alimentele care pot favoriza apariția cancerului este primul pas către o viață mai sănătoasă. Făcând alegeri alimentare conștiente și informate, nu numai că poți reduce riscul de cancer, dar poți îmbunătăți și starea generală de sănătate.