Care sunt alimentele care conțin mai mult calciu decât un pahar de lapte?

Photo of author

By Ramona Fustos

Și dacă, așa cum ni s-a repetat de mici, consumul de lapte asigură aportul zilnic de calciu, această băutură nu este cea mai bogată în acest mineral. Pentru persoanele care nu apreciază gustul laptelui, pentru cele care nu îl digeră sau pentru cele care aleg să nu consume produse de origine animală, iată alimentele care conțin mai mult calciu decât un pahar de lapte.

Care sunt alimentele care conțin mai mult calciu decât un pahar de lapte?


Copil fiind, ți s-a repetat cu siguranță că este important să bei lapte pentru a crește sănătos, cu oase puternice. Așadar, chiar dacă creșterea ta s-a încheiat deja de câțiva ani, poate că ai păstrat acest reflex sănătos pentru a beneficia de calciul conținut în această băutură (300 miligrame la 25 de centilitri).

Într-adevăr, acest mineral este esențial pentru oasele noastre, deoarece, conform Manualului MSD, 99% din calciul prezent în corpul nostru se găsește în scheletul nostru. Acesta participă, de asemenea, la mineralizarea în organism, adică la procesul care permite oaselor să fixeze mineralele pe care le ingerăm prin alimentație.

Dar nu este totul. Această substanță este implicată și în numeroase funcții biologice. Funcții cum ar fi contracția musculară, coagularea sângelui sau eliberarea hormonilor.

Astfel, pentru a ne asigura că organismul nostru funcționează corect, este important ca aportul zilnic de calciu să fie suficient. Potrivit Fundației Internaționale pentru Osteoporoză, se recomandă consumul a cel puțin 1000 de miligrame de calciu în fiecare zi pentru adulții sub 50 de ani. După această vârstă pentru femei și peste 70 de ani pentru bărbați, se recomandă creșterea dozei la 1200 de miligrame, indică instituția.

Deci, pentru a asigura un astfel de aport zilnic, laptele nu este neapărat cel mai bun aliat. Gras și greu de digerat pentru unii, nici nu este cel mai concentrat produs în calciu. Care sunt alimentele pe care poți miza?

Produsele pe bază de lapte fermentat  

Poate că nu este instinctiv, dar produsele lactate conțin mai mult calciu decât laptele în sine. Mai ales dacă laptele din care sunt făcute este fermentat. Astfel, iaurturile pe bază de lapte de vacă sunt deosebit de bogate în nutrienți, conțin calciu, desigur, dar și proteine și vitamina B12, care se găsește în principal în produsele de origine animală.

Studiile arată că cei care consumă iaurt în mod regulat au un aport mai mare de calciu, magneziu, potasiu și vitamina D, subliniază specialistul, consumatorii de iaurt fiind, de asemenea, mai predispuși să respecte recomandările de aport nutrițional de calciu, magneziu și potasiu în comparație cu non-consumatorii.

Astfel, în 250 de grame de iaurt se găsesc 415 miligrame de calciu. Adică aproape o treime din aportul recomandat pentru acest mineral în fiecare zi.  La fel și pentru kefir, o băutură făcută din iaurt fermentat, care conține numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Pentru aproximativ 250 ml, aceasta conține 316 miligrame de calciu.

Dar chefirul este, de asemenea, bogat în proteine și vitamina A. Dar și în probiotice, microorganisme vii care pot îmbunătăți sănătatea digestivă, descrie expertul. Probioticele reduc markerii inflamației intestinale. Dar și susțin creșterea și funcționarea bacteriilor benefice și promovează un microbiom intestinal echilibrat.

Urmând aceeași logică, brânzeturile sunt, de asemenea, un atu. Asta datorită conținutului lor bogat în calciu. Dintre marea varietate care există între toate, brânzeturile fierte, cu pastă tare, sunt cele mai bogate.

Grana Padano, o brânză italiană similară mai cunoscutei parmezan, pecorino sau gruyère, se află în fruntea clasamentului Ciqual. Are peste 1100 de miligrame la 100 de grame de produs pentru primele două și 1000 de miligrame pentru a treia.

Produsele marine

Dar dacă în ceea ce privește calciul, produsele lactate par într-adevăr să ne fie prieteni pe viață, pentru cei care nu le digeră, se pot oferi mai multe opțiuni pentru a ne asigura că avem aportul suficient de calciu.

Specialiștii propun astfel să ne orientăm mai degrabă către anumite alimente marine. Aceasta plebiscitează în special sardinele. Într-adevăr, aceasta estimează că o sută de grame de sardine la conservă conțin aproximativ 350 de miligrame de calciu. Dar conform tabelelor Ciqual, dacă aceste sardine sunt în ulei de măsline, conținutul lor de minerale crește și poate ajunge chiar la 800 de miligrame la 100 de grame.