Care sunt afectiunile care pot fi tratate cu ceapă?

Photo of author

By Ramona Fustos

Care sunt afectiunile care pot fi tratate cu ceapă? Ceapa este o legumă care se folosește destul de des în bucătărie. Dar, beneficiile sale merg dincolo de rolul său culinar. Bogată în vitamine, minerale și compuși bioactivi, ceapa are proprietăți medicinale recunoscute de milenii.

De la prevenirea bolilor cardiovasculare la combaterea infecțiilor și îmbunătățirea digestiei, ceapa este un remediu natural autentic. În acest articol, vei afla care sunt bolile și afecțiunile pe care ceapa le poate preveni sau trata, pe baza dovezilor științifice și a utilizărilor tradiționale.

Ceapa – ce proprietăți medicinale are?

Bogăție în antioxidanți. Ceapa este bogată în antioxidanți, mai ales în flavonoizi, precum quercentina. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi, reducând astfel stresul oxidativ și riscul de maladii cronice precum cancerul sau alte maladii cardiace.

Poți consuma ceapa crudă în salate sau în sosuri salsa pentru a maximima nivelul său de antioxidanți

Proprietți anti-inflamatorii. Compușii sulfuroși din ceapă, precum alicina au proprietăți anti-inflamatorii puternice. Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamțiiilor din corp, un lucru foarte benefic pentru persoanele care suferă de maladii inflamatorii cronice prcum artrita.

Poți adăuga de exemplu, ceapa caramelizată preparatelor tale pentru a beneficia de proprietățile sale anti-inflamatorii.

Maladiile cardiovasculare. Reducerea nivelului de colesterol. Ceapa poate să fie de mare ajutor pentru a reduce nivelul de colesterol, dar și să mărească nivelul bun de colesterol. Quercentina, un flavonoid prezent în ceapă, are efecte pozitive asupra profilului lipidic sanguin.

Poți integra deci ceapa roșie meselor tale zilnice pentru a putea profita de efectele lor benefice asupra colesterolului.

Ameliorarea circulației sanguine

Compușii sulfuroși din ceapă pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea tensiunii arteriale. Prin dilatarea vaselor de sânge, acești compuși facilitează fluxul sanguin și reduc riscul de boli cardiovasculare.

Exemplu de pus în practică: Adaugă ceapă tocată la supe și tocănițe pentru a îmbunătăți circulația sângelui într-un mod gustos.

Infecții și sistemul imunitar. Proprietăți antibacteriene. Ceapa are proprietăți antibacteriene grație compușilor săi sulfuroși. Poate ajuta la combaterea diverslor infecții bacteriene și la întărirea sistemului imunitar. Alicina mai ales, este un puternic agent antibacterian.

În acest sens, sucul de la ceapă se poate folosi pentru a trata mici tăieturi sau umflături sau pentru a dezinfcta rănile.

Întărirea sistemului imunitar

Vitaminele C și B6 prezente în ceapă joacă un rol crucial atunci când vine vorba despre a întări sistemul imunitar. Aceste vitamine ajută la stimularea producerii de globule albe, esențiale pentru a combate infecțiile.

Poți prepara astfel în sezonul rece o supă de ceapă pentru a întări sistemul imunitar.

Maladii respiratorii. Tratarea simptomelor răcelii. Ceapa este un remediu tradițional pentru a trata simptoml gripei sau răcelii. Compușii săi volatili te pot ajuta la degajarea căilor respiratorii și la reducerea congestiei nazale.

Inhalează aburii dintr-o infuzie de ceapă pentru a-ți elibera căile respiratorii în caz de congestie.

Tratamentul tusei

Proprietățile expectorante ale cepei pot ajuta la tratarea tusei prin facilitarea expulzării mucusului. Un sirop preparat în casă din ceapă și miere este un remediu natural eficient împotriva tusei.

Exemplu: Prepar un sirop amestecând suc de ceapă și miere și ia o lingură în fiecare zi pentru a ameliora tusea.