Te întrebi și tu de mai multă vreme care sunt cele mai sănătoase iaurturi? Când vine vorba de iaurturi avem de unde alege, aceasta este o certitudine. Există atât de multe sortimente de iaurturi pe piață încât îți este greu să decizi care este cea mai sănătoasă opțiune. Din fericire pentru tine știința a decis. Iar concluzia la care a ajuns știința poate părea surprinzătoare pentru unii.
Nu există o modalitate mai bună de a încheia o masă decât cu un mic desert. Și iaurtul este adesea cea mai simplă și mai delicioasă alegere. Cu căpșuni, cu zmeură, cu piersici, fără grăsimi, cu ciocolată, cu fulgi de porumb, natural…există o mulțime de opțiuni. Nu este ușor să te decizi. Dar nu îți fă griji, știința a făcut-o pentru tine, descoperind care este cel mai sănătos iaurt.
Care este cel mai sănătos iaurt?
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii cercetătorii din cadrul Universității Amherst din Massachusetts au comparat valorile nutriționale ale mai multor tipuri de iaurturi. Atât iaurturi pe bază de plante, cât și lactate. Scopul a fost acela de a descifra macronutrienții și micronutrienții prezenți în fiecare produs. Ei au studiat o serie de iaurturi, inclusiv produse lactate cu conținut integral de grăsimi, cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de nucă de cocos, migdale, caju și migdale. Oamenii de știință au folosit apoi un sistem de evaluare a alimentelor bazat pe densitatea nutrițională a fiecărui produs alimentar pentru a evalua calitatea acestuia.
Acest lucru le-a permis să compare densitatea nutrițională a iaurturilor în funcție de nutrienții care trebuie favorizați (proteine, fibre, calciu, fier, potasiu, vitamina D) și de nutrienții care trebuie limitați (grăsimi saturate, zaharuri totale, sodiu).
Rezultatul? Cel mai sănătos iaurt este iaurtul de migdale. „Comparativ cu iaurturile din lapte, iaurturile pe bază de plante conțin semnificativ mai puține zaharuri totale, mai puțin sodiu și mai multe fibre”, explică oamenii de știință în studiul lor. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că iaurturile pe bază de plante conțin mai puține proteine, calciu și potasiu decât produsele lactate.
Acestea au fost urmate de iaurturile de ovăz, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, produsele lactate integrale, iaurturile de caju și iaurturile de nucă de cocos.
Cercetătorii au clasificat produsele în funcție de densitatea lor nutrițională. După produsele din migdale, au urmat produsele din ovăz, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, produsele din lapte integral, iaurturile din caju și, în cele din urmă, iaurturile din nucă de cocos. „Cele mai mari scoruri NRF au fost atribuite iaurturilor de migdale și de ovăz. Probabil datorită nivelurilor scăzute de zahăr total, sodiu și grăsimi saturate”, concluzionează ei.
Ce alternative există?
Dacă nu ești un fan al iaurtului, există alternative sănătoase! Poți opta pentru compot de fructe, panna cotta, salată de fructe sau sorbet în zilele toride. Dacă urmezi o dietă, nu uita că nu există alimente interzise. Permițându-ți din când în când puțină indulgență te va ajuta să eviți poftele alimentare și ronțăitul. Mai mult, îți poți prepara propriile prăjituri. Pentru asta, alege alternative la ingredientele care par prea bogate în calorii.