Caniculă și alimentație: 5 sfaturi pentru a mânca bine pe timp de caniculă

Photo of author

By Ramona Fustos

Nu știi cum să te hrănești cât mai bine pe timp de caniculă? În timp ce, de obicei, este recomandat să bei 1,5 litri de apă pe zi, atunci când temperaturile cresc peste 30°C, trebuie să adaugi cel puțin jumătate de litru! Nu este întotdeauna ușor să faci acest lucru, așa că de ce să nu te uiți la alimente pentru a găsi soluția? În acest articol, îți explicăm ce alimente să alegi vara pentru a te menține hidratat și a face față mai bine căldurii.

Căldura și dieta: 5 sfaturi pentru a mânca bine pe vreme caldă

Mănâncă fructe și legume pline de apă. Așa vrea natura. Fructele și legumele de vară sunt și cele cu cel mai mare conținut de apă. Așa că mergem la piață să cumpărăm produse de sezon ultra-fresh pentru o concentrație maximă de apă.

Iată care sunt cele mai hidratante 5 legume: castraveții (97% apă) și salata verde (aproape 96%) sunt în fruntea listei, urmate de legumele meridionale (roșii, dovlecei, vinete și ardei). Trăiască ghiveciul!

Pe de altă parte, ar trebui să limitezi consumul de legume diuretice precum feniculul și anghinarea.

Când vine vorba de fructe, pepenele galben are avantajul de a fi foarte bogat în apă (91%), fără a avea prea mult zahăr (doar 8%). Alte fructe interesante sunt pepenele galben, piersica și căpșunile, fără a uita strugurii la sfârșitul verii, ținând cont de raportul zilnic de 3 porții de legume la 2 porții de fructe pentru a limita consumul de zahăr.

Preferă alimentele crude sau reci

Este ciudat cum, pe vreme caldă, ne îndreptăm în mod natural către alimente proaspete, ușoare și bogate în apă, precum salatele.

Consumate crude, legumele își păstrează conținutul de apă, fibre și vitamine – exact ceea ce organismulare nevoie pe vreme caldă.

Cu toate acestea, ai grijă să nu consumi exclusiv legume crude. Asta deoarece acest lucru poate duce la probleme de tranzit.. Salatele mediteraneene din legume fierte și marinate, servite reci, precum caponata sau caviarul de vinete, sunt o sursă de inspirație.

Pentru a te răcori, sorbeturile de fructe, făcute în principal din apă, sunt, de asemenea, o opțiune bună.

Nu uita ouăle, produsele lactate, peștele și fructele de mare

În categoria proteinelor animale, vei găsi, de asemenea, alimente care te pot ajuta să pierzi în greutate. În categoria proteinelor animale, există, de asemenea, alimente care pot oferi un supliment semnificativ de apă. Și care sunt interesante din punct de vedere energetic.

Cu cât conținutul de grăsime al produselor lactate este mai scăzut, cu atât acestea conțin mai multă apă. Când vine vorba de brânză, alege brânza proaspătă de capră, Brie, Mozzarella și Feta mai degrabă decât brânzeturile tari precum Comté sau Beaufort.

Fără să pară, ouăle, cu un conținut de apă de 75%, sunt, de asemenea, foarte hidratante.

Mănâncă ușor, dar nu prea mult

Vara, este bine să evităm să mâncăm prea mult sau prea mult. Asta deoarece efortul de a digera alimentele crește temperatura corpului și ne face să ne simțim mai fierbinți.

Deși, așa cum am menționat mai sus, suntem mai puțin tentați spontan de mâncăruri sățioase, vara este totuși o perioadă a aperitivelor și a grătarelor, când alimentele grase și sărate sunt la ordinea zilei.