Brânză de vaci sau iaurt grecesc: care produs lactat este mai bun pentru sănătate?

Photo of author

By Ramona Fustos


Brânză de vaci sau iaurt grecesc? Bogate în proteine și cu o textură cremoasă, brânza cottage și iaurtul grecesc sunt deosebit de apreciate de sportivi și de oricine dorește să rămână în formă și sănătos. Dar dacă ar trebui să alegi cu adevărat între cele două, care ar fi mai bună pentru sănătatea ta?


Fie că sunt transformate într-un bol dulce cu fructe de pădure la micul dejun, mixate într-un sos ușor cu pâine integrală și avocado sau adăugate în rețete bogate în proteine, iaurtul grecesc și brânza cottage fac furori pe rețelele de socializare. Și acest succes nu este o întâmplare. Bogați în proteine, sățioși și polivalenți, ei se impun ca aliați de nădejde pentru cei care doresc să rămână în formă sau să piardă în greutate fără a sacrifica plăcerea. Dar dincolo de aspectul lor cremos și gustul savuros, ce valoare nutrițională au cu adevărat aceste două opțiuni? Deși iaurtul grecesc și brânza de vaci sunt ambele fabricate din lapte de vacă, nu prezintă exact același profil nutrițional, nici aceleași beneficii în funcție de nevoile fiecăruia. Iată care este cea mai bună alegere pentru sănătatea și obiectivul tău de slăbire.

Brânza de vaci și iaurtul grecesc: care sunt beneficiile lor?

Iaurtul grecesc și brânza de vaci au beneficii nutriționale diferite. După cum explică Jamie Baham, „iaurtul grecesc este mai gros, mai cremos și mai bogat în proteine (9 g / 100 g) decât iaurtul clasic, conținând în același timp mai puțină lactoză”. Este, de asemenea, o excelentă sursă de probiotice și nutrienți esențiali precum calciu, fosfor și vitamine B, benefici pentru sănătatea musculară, intestinală și imunitară. De cealaltă parte, brânza de vaci, obținută prin coagularea laptelui, este ușor mai bogată în proteine (12 g/100 g) decât iaurtul grecesc. Dar și mult mai bogată în sodiu (350 mg față de 35 mg). După cum subliniază specialiștii, acesta din urmă este ideal pentru „a favoriza sațietatea și repararea musculară”.

Care produs lactat este cel mai bun pentru sănătate?

Ambele produse au argumente solide.

Iaurtul grecesc se distinge prin conținutul său mai ridicat de micronutrienți. Dar și prin bogăția în probiotice, digestibilitatea îmbunătățită datorită conținutului scăzut de lactoză și aportul caloric ușor mai mic.

Brânza cottage, pe de altă parte, este superioară la capitolul proteine. Are cu aproximativ trei grame mai mult per porție, ceea ce o face o gustare excelentă și sățioasă. Dar atenție la conținutul său mai ridicat de sodiu. „O jumătate de cană asigură aproape o cincime din aportul zilnic de sodiu, iar mulți consumă mult mai mult”, avertizează specialiștii.


În realitate, totul depinde de obiectivele tale personale. Dacă încerci să reduci proteinele și sarea, iaurtul grecesc este mai ușor. Dacă cauți să îți crești nivelul de calciu, este adesea mai bogat și din acest punct de vedere”, explică experții. Gustul poate juca, de asemenea, un rol. Textură moale și granulată pentru brânza cottage, mai cremoasă și acrișoară pentru iaurtul grecesc.

Esentialul este sa optezi pentru versiuni naturale, fara zahar adaugat, si sa variezi utilizarea in bucatarie. După cum putem rezuma, se pot adăuga fructe, nuci sau condimente la ambele, în funcție de pofte un obicei care dovedește că aceste două opțiuni sănătoase și bogate în proteine pot coexista perfect într-o dietă echilibrată.