Boala celiacă: alimentele fără gluten de privilegiat

Photo of author

By Ramona Fustos

Ai fost diagnosticat cu boala celiacă? În cazul în care te confrunți cu probleme digestive, adoptarea unui regim fără gluten ar putea reprezenta o excelentă soluție pentru a reduce sau suprima simptomele resimțite.

Deci dacă îți dorești să limitezi consumul de gluten sau să elimini complet alimentele care conțin gluten în cazul bolii celiace, cunoașterea alternativelor nutriționale va fi esențială.

Pentru a te ajuta să te simți mai bine în fiecare zi și să vă recâștigi confortul digestiv, îți propunem să descoperi care sunt numeroasele alimente fără gluten pe care le poți adăuga în dieta ta.

Boala celiacă. Ce este glutenul?

Dacă suferi de probleme digestive sau de boala celiacă, probabil că te întrebi ce este glutenul. Compus dintr-un grup de proteine vegetale, glutenul este în general prezent în special în diferite cereale. Aceste cereale sunt orzul, secara, spelța, grâul moale și grâul dur. Foarte prezent în produsele de patiserie, pe care le poți găsi în brutării, glutenul se poate dovedi uneori indispensabil într-un proces de fabricație. Asta deoarece reține gazele create de fermentație și ajută aluatul să crească. Fie că este folosit la fabricarea pâinii sau a produselor de patiserie, el contribuie la obținerea unor alimente mai voluminoase, mai moi și mai elastice

De ce ar trebui să privilegiezi alimentele care sunt fără gluten?

Dacă suferi de boala celiacă, un lucru e sigur- te-ai confruntat destul de des cu unele simptome mai neplăcute. Simptome precum dureri abdominale, diaree, balonări sau chiar vomă. Boala celiacă poate să ducă și la unele probleme mai atipice. Acestea sunt: probleme legate de feritilitate, numeroase probleme legate și de sarcină, crampe sau dureri articulare. Dacă nu adopți un regim fără gluten, în caz de boală celiacă, acest lucru ar putea să cauza și probleme pe termen lung, precm oboseala, boli autoimune, probleme neurologice sau osteoporoză.

Astfel că, dacă vei consuma alimente fără gluten, poți reduce sau chiar face să dispară anumite simptome deci să ai grijă de sănătatea ta.

Boala celiacă. Fructele și legumele

Fructele și legumele pot să facă parte din alimentația ta. Asta deoarece nu conțin gluten. Pentru a varia puțin plăcerile, poți miza pe legume proaspete sau legume congelate, legume uscate, dar și pe un desert compus din fructe proaspete, din conservă sau compot. Fructele uscate îți pot regla apetitul.

Carnea

Dacă ești carnivor, vei fi încântat să afli că poți continua să mănânci carne. Asta chiar și în cadrul unei diete fără gluten. De fapt, carnea și păsările de curte pot fi adăugate la dieta zilnică. Cu condiția să ai grijă să alegi carne crudă, proaspătă sau congelată. Pentru a obține suficiente proteine în fiecare zi, se recomandă să consumi fripturi de carne tocată de vită bio, pură sau organe comestibile simple în cadrul unei diete fără gluten.

Peștele

La fel ca și carnea, și peștele pe care îl alegi atunci când mergi la cumpărături trebuie să fie crud, proaspăt sau congelat. Trebuie să te asiguri că nu conține urme de gluten. Glutenul ar putea cauza probleme digestive. Pentru a crea un meniu variat și pentru a-i oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect, poți prepara pește simplu. Sau pește proaspăt, sărat, afumat sau congelat. Peștele conservat în ulei de măsline și peștele natural, fructele de mare, moluștele și crustaceele se află, de asemenea, pe lista alimentelor fără gluten pe care poți alege să le consumi zilnic.

Boala celiacă și leguminoasele

Leguminoasele sunt, de asemenea, alimente fără gluten bogate în fibre. Acestea te vor ajuta să combați constipația în cazul unor probleme digestive datorate intoleranței sau alergiilor la gluten. Printre leguminoasele pe care să le alegi se numără lintea, năutul, fasolea uscată sau fasolea roșie.