Această plantă, cunoscută sub numele de anghinare sălbatică, moștenită din cunoștințele străvechi, continuă să fie apreciată pentru efectele sale asupra ficatului și digestiei, dar necesită prudență.
Această plantă antică, supranumită „anghinaresălbatică”, ajută la protejarea ficatului în mod natural
De secole, anumite plante sunt utilizate în tratamentul ficatului și al digestiei. Consumate pentru proprietățile lor terapeutice sau integrate în alimentație, acestea au traversat epocile, adaptându-se practicilor și culturilor. Cunoștințele empirice transmise din generație în generație au permis constituirea unei adevărate baze de cunoștințe în jurul acestor remedii naturale. Astăzi, fitoterapia modernă se inspiră încă din aceste utilizări străvechi. Ea le încadrează și le confruntă cu datele științifice. Obiectivul: a obține beneficii precise, limitând în același timp riscurile.
O plantă aprobată de autoritățile din domeniul sănătății
Instituțiile din domeniul sănătății recunosc, de altfel, această utilizare. Organizația Mondială a Sănătății admite că planta poate fi utilizată ca „tratament complementar pentru hepatitele acute și cronice provocate de abuzul de alcool, anumite medicamente și substanțe toxice”. Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă, la rândul său preparatele „pe bază de ciulin pentru ameliorarea tulburărilor digestive de origine hepatică după eliminarea unei boli grave de către un medic”, indică Vidal.
Ciulinul pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare
Ciulinul contribuie la buna funcționare a ficatului. Este un detoxifiant al ficatului care ajută la eliminarea toxinelor. De asemenea, contribuie la funcționarea normală a vezicii biliare.
Se găsește sub formă de ceai plantă tăiată. Pentru a prepara un ceai din ciulin, se începe prin tăierea plantei uscate sau măcinarea semințelor (chiar înainte de utilizare) și se utilizează o doză de 3,5 g pentru 150 ml de apă, care se fierbe la foc mic timp de o jumătate de oră. Acest ceai (150 ml) poate fi băut de 3 ori pe zi.
Există suplimente alimentare care conțin numai ciulin Acestea sunt comprimate, capsule sau soluții băubile pe bază de extracte din fructele (semințele) de ciulin sau pe bază de pulbere totală din fructele (semințele) sale.
Ciulinul este disponibil în mai multe forme. Printre acestea se numără suplimente alimentare sub formă de capsule și infuzii pe bază de semințe uscate. În acest din urmă caz, se recomandă să se lase la infuzat zece până la cincisprezece minute și să nu se depășească trei cești pe zi. Vidal avertizează însă asupra riscului de supradozaj, care poate provoca „tulburări gastro-intestinale ușoare”.
O plantă care trebuie utilizată cu precauție
În plus, planta nu este potrivită pentru toată lumea. Este contraindicată în caz de alergie la asteracee, crize acute de obstrucție a căilor biliare, dar și la femeile însărcinate, care alăptează sau la copiii cu vârsta sub 18 ani. Utilizarea sa poate interacționa, de asemenea, cu anumite tratamente. De aceea, este indispensabil să se acționeze cu prudență. Prin urmare, avizul medical rămâne esențial înainte de orice tratament. Acest lucru este valabil atât pentru consumul ocazional, cât și pentru utilizarea mai regulată.
Astfel, chiar dacă ciulinul seduce prin imaginea sa naturală și virtuțile sale recunoscute, acesta trebuie privit cu discernământ și nu trebuie niciodată considerat o soluție miraculoasă. Fitoterapia, chiar și atunci când se bazează pe plante documentate și validate de cercetare, nu poate înlocui medicina convențională. Rolul său se limitează la susținere și însoțire, la oferirea unui sprijin suplimentar, dar niciodată la înlocuirea tratamentelor stabilite.