Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim

Photo of author

By Adrian Serban

În istoria Bisericii Ortodoxe, semnele cerești au fost întotdeauna văzute ca răspunsuri divine la zbuciumul lumii. Un astfel de semn, de o strălucire rar întâlnită și cu un impact puternic asupra conștiinței credincioșilor și necredincioșilor deopotrivă, a fost arătarea Sfintei Cruci pe cerul Ierusalimului în anul 351. Această minune a rămas consemnată în istoria bisericească ca o mărturie vie a adevărului credinței ortodoxe, într-o perioadă în care erezia ariană semăna confuzie și dezbinare în sânul Imperiului Roman.

Contextul istoric: lupta pentru adevărata credință

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare – cel care a pus temeliile unei Europe creștine – tronul a fost moștenit de fiul său, Constanțiu. Spre deosebire de tatăl său, Constanțiu era atras de erezia lui Arie, care nega dumnezeirea lui Iisus Hristos. Această rătăcire, deși combătută anterior la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, continua să găsească susținere, mai ales în Răsăritul Imperiului, unde Constanțiu domnea.

Ortodoxia se afla astfel într-o poziție fragilă, susținută de episcopi neînfricați precum Sfântul Chiril al Ierusalimului, care fusese numit Patriarh în anul 350. Acesta a luptat cu hotărâre împotriva învățăturilor mincinoase ale arianismului, înfruntând nu doar teologii rătăciți, ci și ostilitatea politică a împăratului.

Minunea din 7 mai 351 – o lumină dumnezeiască

În Duminica Cincizecimii, pe 7 mai 351, în jurul orei nouă dimineața (ceasul al treilea după rânduiala biblică), un semn ceresc a cutremurat Ierusalimul: o cruce de lumină, mai strălucitoare decât soarele, s-a arătat pe cer, întinzându-se de la Muntele Golgota până la Muntele Măslinilor – o distanță de aproximativ 9 kilometri. Lățimea ei era proporțională cu lungimea, formând o imagine impunătoare și simetrică.

Frumusețea crucii cerești era negrăită. Sursele vremii o compară cu un curcubeu, însă nu din cauza culorii, ci din pricina luminozității și a capacității ei de a atrage privirea și inima omului. Minunea a fost văzută de toți: credincioși, necredincioși, iudei, păgâni, arieni, femei, bărbați, copii, bătrâni. Cei care lucrau, au lăsat uneltele jos. Cei care stăteau în case, au ieșit în stradă. Toți s-au îndreptat cu uimire și cutremur spre bisericile Ierusalimului.

Impactul spiritual și teologic

Semnul nu a fost doar un spectacol vizual, ci un mesaj teologic: o dovadă cerească a adevărului credinței ortodoxe. Pentru cei care se îndoiau de dumnezeirea lui Iisus Hristos, Crucea luminoasă, prezentă pe cer timp de șapte zile, a fost o mărturie că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, de o ființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.

Sfântul Chiril a interpretat această arătare ca o chemare la pocăință și o confirmare a lucrării Duhului Sfânt. A compus o scrisoare către împăratul Constanțiu, în care i-a relatat minunea și l-a îndemnat să se întoarcă la dreapta credință. Istoricul bisericesc Hermias Sozomen confirmă existența acestei epistole și consemnează convertirea multor evrei și păgâni la creștinism, în urma arătării semnului.

Această minune a fost mai mult decât o experiență personală sau locală; a avut ecouri în întreaga lume creștină. Ea a oferit un argument incontestabil împotriva arianismului, întărind sufletele ortodocșilor prigoniți și rușinându-i pe hulitorii dumnezeirii lui Iisus Hristos.

Puterea semnului Crucii – de la Ierusalim la Parusia

Pentru Biserică, Crucea nu este doar un obiect istoric, ci un simbol viu al biruinței asupra morții și păcatului. Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer în anul 351 este o prefigurare a ceea ce va urma la sfârșitul veacurilor. În Evanghelia după Matei (24,30), Mântuitorul spune: Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă.”, referindu-se tocmai la Cruce, ca vestitoare a celei de-a doua veniri.

Așadar, minunea de la Ierusalim este un semn nu doar pentru vremea de atunci, ci pentru toate veacurile. Este o chemare la întoarcere, la curățirea credinței, la păstrarea adevărului revelat prin Duhul Sfânt și transmis de Biserică de-a lungul secolelor.

Pomenirea liturgică și semnificația pentru credincioșii de azi

Biserica Ortodoxă pomenește această minune în fiecare an, pe 7 mai, în cadrul slujbelor închinate „semnului cinstitei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului care s-a arătat pe cer, în Ierusalim”. Nu este doar o comemorare istorică, ci o reafirmare a credinței în puterea lui Dumnezeu de a se revela în mod miraculos atunci când Biserica este încercată.

Pentru credinciosul de azi, într-o lume tot mai confuză spiritual, minunea din Ierusalim rămâne o lumină călăuzitoare. Ea ne arată că adevărul nu depinde de majoritate sau de influență politică, ci de mărturia lui Hristos, așa cum este păstrată în Biserica Sa.

Scrisoarea Sfântului Chiril al Ierusalimului către împăratul Constanțiu

„În zilele acestea, în timpul domniei tale, o cruce mare de lumină s-a arătat pe cer deasupra Ierusalimului, la Golgota, strălucind mai mult decât soarele, și s-a extins până la Muntele Măslinilor. Această apariție nu a fost văzută de unul sau doi, ci a fost clară pentru întreaga populație a orașului. Toți au alergat la biserică, plini de bucurie și teamă, lăudând pe Hristos și mărturisind că aceasta este o manifestare a credinței creștine.”

„Această minune a fost un semn divin, o dovadă a adevărului credinței noastre și o mustrare pentru cei care se îndoiesc. Ea a întărit pe credincioși și a adus la credință pe mulți dintre cei care nu credeau.”

„Am considerat de datoria mea să vă informez despre această minune, pentru ca și Majestatea Voastră să fie încurajată în credință și să știe că Dumnezeu este cu tine și cu împărăția ta.”

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim, în zilele împăratului Constanţiu, fiul Sfântului Împărat Contantin cel Mare

Glasul 8

Apărătoare Doamnă…

O, de trei ori fericită şi preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te şi închinându-mă ţie, acum mă sfinţesc; pe care Hristos înălţându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină şi mă mântuieşte cu puterea ta şi din toate nevoile mă slobozeşte, ca să strig ţie: Bucură-te lemn fericit.

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim, în zilele împăratului Constanţiu, fiul Sfântului Împărat Contantin cel Mare

Glasul 8

Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpăţânii o ai întins, şi într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind şi pe bine credincioşii împăraţi, pe care îi şi mântuieşte totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuieşte-ne şi pe noi.