Antrenează-ți creierul să se trezească devreme cu aceste sfaturi de la experți

Photo of author

By Ramona Fustos

Să te trezești devreme nu este un lucru ușor și, totuși, este un lucru bun pentru sănătatea noastră. Dar cum te poți obișnui să faci asta dacă ai obiceiul să te trezești mai târziu? Experții ne oferă cele mai bune sfaturi.

Vorba proverbului: „Viitorul îi aparține celui care se trezește devreme”. Dar, deși conceptul poate părea logic, setarea alarmei pentru zori este adesea mai ușor de spus decât de făcut. Mai ales iarna, când soarele nu a răsărit încă atunci când este timpul să te dai jos din pat.

În coloanele Mind Body Green, mai mulți specialiști își dezvăluie recomandările pentru a deveni o persoană matinală.

Du-te la culcare la o oră potrivită

Este logic: dacă vrei să te trezești devreme, trebuie să îți acorzi timp pentru a te odihni bine. Acest lucru înseamnă automat să te culci mai devreme pentru a dormi numărul corect de ore. În medie, adulții au nevoie de opt ore de somn.

Dacă scopul tău este să te trezești la 6 dimineața, va trebui să te culci înainte de ora 22:00.

Cunoaște-ți cronotipul somnului

Potrivit specialistului în somn Dr. Michael J. Breus, majoritatea oamenilor se încadrează într-unul dintre cele patru „cronotipuri de somn”, sau modele de ritm circadian, care te pot ajuta să determini cel mai optim program pentru ritmul tău circadian.

„A avea probleme cu trezitul devreme este adesea o problemă care implică faptul că oamenii nu își cunosc cronotipul, care este un program de somn determinat genetic care îți permite să știi dacă ești în mod natural o persoană care se trezește devreme sau care doarme până târziu.”

Profită la maximum de lumina zilei

O modalitate simplă de a-ți influența sau de a-ți reseta ritmul circadian este să folosești lumina în avantajul tău. Lumina este, de fapt, cea care permite ritmului circadian să știe când este zi sau noapte, astfel încât Dr. Breus recomandă să beneficiezi de lumină naturală dimineața pentru a te ajuta să te trezești și pentru ca organismul tău să știe că atunci ar trebui să te trezești regulat.

„Există ceasuri deșteptătoare luminoase care ajută la acest lucru”, în special iarna, subliniază el.

Sprijin

Dacă partenerul tău, unul dintre colegii de apartament sau pur și simplu un prieten se trezește în același timp cu tine, fă din acea persoană sprijinul tău pentru a verifica dacă te-ai trezit la timp.

Adoptă o rutină fiabilă

Ritmul circadian se hrănește din rutină: cu cât ritmul tău zilnic este mai constant, cu atât este mai probabil să te trezești cu  mai mare ușurință la aceeași oră în fiecare dimineață.

Pentru Dr. Breus, a avea o rutină bună de exerciții fizice este, de asemenea, esențială: „Exercițiile fizice la ora potrivită în funcție de ritmul circadian pot fi foarte utile”, spune el.

Ia suplimente alimentare pentru a dormi bine

Ajustarea ritmului de somn nu este întotdeauna ușoară. De aceea, specialiștii recomandă administrarea de suplimente alimentare precum magneziul sau melatonina, care facilitează adormirea.

Atenție la consumul de cofeină și alcool

Alcoolul și cofeina sunt două stimulente naturale care nu numai că afectează calitatea somnului, dar și îngreunează adormirea. Potrivit Dr. Breus, acestea ar trebui evitate în cele șase ore dinaintea adormirii.

Nu amâna trezirea

Poate fi tentant să îți oferi cinci minute în plus de somn apăsând pe „snooze”, dar nu este o idee bună. Potrivit Dr. Dana Cohen, este important să te forțezi să te trezești imediat ce sună alarma. „Trebuie să îți faci acest obicei, altfel trezirea este mai dificilă”.

Fă-ți diminețile mai frumoase

Cheia pentru a te trezi mai plăcut este încă să ai activități care te fac să te simți bine, care să fie planificate imediat ce te trezești. „Dacă îți place foarte mult dușul de dimineață, amintește-ți cât de bine te vei simți când apa îți va atinge fața și spatele”, sugerează ca exemplu psihiatrul holistic Ellen Vora.

Ar putea fi, de asemenea, micul dejun sau sesiunea ta preferată de sport.