Alimentele care te ajută să restaurezi o floră intestinală dezechilibrată

Photo of author

By Ramona Fustos

O floră intestinală echilibrată depinde în primul rând de o dietă bună. Atunci când flora intestinală este slăbită, consumul produselor potrivite te va ajuta să o refaci cu ușurință.

Ce este flora intestinală?

Cunoscută și sub numele de microbiotă, flora intestinală se găsește în principal pe mucoasa care căptușește pereții interiori ai intestinului subțire și ai colonului și este formată din microorganisme (ciuperci, bacterii, paraziți și virusuri) esențiale pentru buna sănătate a tractului digestiv. O floră sănătoasă permite, printre altele, o mai bună absorbție a vitaminelor și mineralelor. De asemenea, aceasta joacă un rol major în digestie și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. Prin urmare, este vital să ai grijă de ea și, în caz de dezechilibru (cunoscut sub numele de disbioză), să știi ce alimente să consumi pentru a restabili flora.

De ce are nevoie flora intestinală?

Pentru a funcționa corect, o floră intestinală are nevoie de o alimentație echilibrată și variată, bogată în fibre, prebiotice și probiotice. Acestea sunt alimentele cu care hrănești bacteriile bune prezente în intestine, asigurând echilibrul microbiotei și buna sănătate a organismului în general.

Alimentele fermentate

Varza acră este unul din cele mai cunoscute alimente fermentate. Conține lactobacili, prezenți în mod natural în flora intestinală. Dacă nu îți place varza acră, poți miza pe miso, foarte ușor de consumat în supe, înspre kefir, tof lactofermentat, kombucha sau alte legume pe care le poți pune chiar tu la fermentat.

Iaurturile și brânza

Probioticele sunt cele mai răspândite în iaurt, dar și în brânzeturile de tip Roqufort sau cu crustă de tip Camembert. Sunt cele mai bune alimente pentru a restaura flora intestinală. În plus, sunt extrem de delicioase.

Cereale integrale

Orezul integral, pastele integrale, hrișca, quinoa, ovăzul și pâinea integrală sunt bogate în fibre și ajută la refacerea eficientă a florei intestinale.

Fructele roșii și bananele

Murele, afinele, coacăzele negre, coacăzele roșii și strugurii negri sunt recomandate în special dacă flora este dezechilibrată. Bananele, care sunt bogate în fructo-oligozaharide (FOS), au un efect prebiotic care stimulează bacteriile bune prezente în intestine și colon.

Leguminoasele

Năut, fasole uscată, linte… sunt alimente de privilegiat pentru a reechilibra flora. Sunt bogate în fibre și probiotice și pot favoriza prezența bacteriilor bune.

Mierea

Acest antioxidant natural are multe beneficii, inclusiv stimularea producției de bacterii de bună calitate. De asemenea, este antibacteriană și protejează flora de virușii patogeni. Este un aliat excelent pentru refacerea florei intestinale. Cu toate acestea, trebuie consumată cu moderație, deoarece este foarte dulce.

Semințele oleaginoase

Nucile, migdalele, semințele, fisticul și pinii sunt, de asemenea, aliați ai unei flore intestinale sănătoase, deoarece sunt foarte bogate în fibre, perfecte pentru hrănirea bacteriilor noastre bune. Se recomandă un pumn (aproximativ 30 g) pe zi.

Alimentele bogate în omega-3

Pentru a restara flora intestinală, cel mai bine ar fi să consumi alimente precum sardinele, macroul, dar și somonul, uleiul de măsline sau de avocado. Sunt grăsimi bune.

Mirodeniile

Scorțișoara, curcuma sau ghimbirul, sunt cele care ajută flora intestinală să reducă bacteriile rele.