Alimentele bogate în calorii de evitat la micul dejun

Photo of author

By Ramona Fustos

Micul dejun este adesea considerat cea mai importantă masă a zilei, oferind energia de care ai nevoie pentru a începe bine ziua. Cu toate acestea, anumite alegeri alimentare, în special cele bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr adăugat și sare, nu numai că îți pot compromite eforturile de slăbire, dar îți pot afecta și sănătatea pe termen lung. Iată o listă cu alimente bogate în calorii pe care să le eviți la micul dejun, împreună cu alternative mai sănătoase.

Cerealele dulci la micul dejun

Cerealele industrializate, cel mai adesea foarte bogate în zahăr și sărace în fibre, pot duce la o urcare foarte rapidă a nivelului de glicemie, urmată de o scadere foarte bruscă a energiei dacă sunt consumate la micul dejun. Cel mai bine ar fi însă să mizezi pe cerealele integrale fără zahăr adăugat și bogate în fibre.

Produse de patiserie industrială

Croissantele, brioșele și alte produse de patiserie conțin adesea cantități mari de grăsimi saturate și zahăr. Alternativă sănătoasă: Alege mai bine o pâine integrală sau brioșe de casă făcute cu ingrediente minim procesate și îndulcitori naturali.

Sucurile de fructe din comerț

Deși pot părea sănătoase, multe sucuri de fructe din comerț sunt pline de zahăr adăugat și lipsite de fibre. Alternativa sănătoasă: cel mai bine ar fi să îți faci propriul suc pentru a controla cantitatea de zahăr sau, mai bine, mănâncă un fruct între mese.

Batoanele de cereale industriale

În ciuda reputației lor ca fiind o alegere sănătoasă, multe sunt în esență dulciuri deghizate, cu puține proteine sau fibre. Alternativa sănătoasă: Alege batoane cu ingrediente integrale, bogate în proteine și fibre, sau mai bine, le poți prepara singur acasă.

Iaurturi aromatizate sau cu fructe

Aceste produse pot conține la fel de mult zahăr ca un desert. Alternativa sănătoasă: Optează pentru iaurt simplu, de preferință grecesc pentru conținutul său ridicat de proteine, și adaugă câteva fructe proaspete.

Gogoși și prăjituri la micul dejun

Cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi trans, consumul regulat al acestora poate contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Alternativă sănătoasă: Pregătește prăjituri de casă folosind ingrediente sănătoase, cum ar fi făina integrală și zaharuri naturale în cantități moderate.

Mezelurile

Produsele precum șunca și cârnații nu sunt doar bogate în calorii, ci și în grăsimi saturate și sare. Alternativă sănătoasă: Pentru proteine, apelează  la albușuri de ou, tofu sau carne slabă.

Cremele și siropurile de cafea

Aceste adaosuri îți transformă cafeaua de dimineață și implicit micul dejun într-o bombă calorică. Alternativă sănătoasă: Folosește lapte sau o alternativă vegetală neîndulcită, iar dacă îți place să fie dulce, optează pentru o cantitate mică de zahăr natural sau sirop de arțar.

Sandvișurile gata preparate

Adesea pline de calorii, grăsimi și sare, acestea nu sunt cel mai sănătos mod de a începe ziua. Alternativa sănătoasă: Pregătește propriul sandviș cu ingrediente proaspete, cum ar fi ouă, legume și pâine integrală.

Smoothie-uri preparate în comerț la micul dejun

Deși pot părea sănătoase, unele smoothie-uri din comerț sunt extrem de bogate în zahăr și calorii. Alternativă sănătoasă: Pregătiește acasă propriile sucuri smoothie-uri, concentrându-te pe legume verzi, fructe integrale și proteine precum iaurtul grecesc sau tofu moale.