Vrei să afli care sunt alimentele de evitat dacă ai prediabet? Prediabetul este o afecțiune gravă. O afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu este încă suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2. Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, este esențial să iei măsuri pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Dar și pentru a preveni evoluția către diabet. Una dintre cele mai eficiente modalități de a face acest lucru este să urmarești îndeaproape dieta. Anumite alimente pot determina creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, exacerbând riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
În acest articol, vei afla care sunt alimentele pe care este bine să le interzici sau să le limitezi drastic dacă ai prediabet. Prin eliminarea acestor alimente din dieta ta, îți poți gestiona mai bine nivelul zahărului din sânge și îți poți îmbunătăți sănătatea generală.
Băuturile îndulcite nu sunt bune dacă ai prediabet
Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, ceaiurile cu gheață îndulcite și băuturile energizante sunt dușmani formidabili pentru cei care suferă de prediabet. Aceste băuturi conțin cantități mari de zahăr adăugat, care determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
De ce să le eviți?
Băuturile îndulcite cu zahăr sunt absorbite rapid de organism, ducând la creșteri bruște ale glicemiei. Mai mult, acestea nu conțin aproape niciun nutrient esențial și nu sunt sățioase, ceea ce poate duce la consumul excesiv de calorii. Consumul regulat al acestor băuturi este puternic asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Alternative: optează pentru apă, ceaiuri din plante sau ape aromate preparate în casă, fără zahăr adăugat. De asemenea, poți alege ceaiuri sau cafele neîndulcite.
Prăjituri și produse de patiserie
Produsele de patiserie tip cornuri sau foietaje, dar și alte produse de patiserie sunt adesea bogate în zaharuri adăugate și grăsimi saturate, ceea ce le face alimente de evitat dacă ai prediabet.
De ce să le eviți?
Aceste produse sunt adesea făcute cu făină rafinată și zaharuri simple, care cresc rapid nivelul zahărului din sânge. Mai mult, grăsimile saturate pe care le conțin pot contribui la rezistența la insulină, agravând riscul de evoluție către diabet.
Alternative. Dacă ai chef de ceva dulce, optează pentru versiuni de casă făcute cu făină integrală și îndulcitori naturali precum stevia sau xilitol. Fructele proaspete sau iaurtul simplu cu fructe de pădure sunt, de asemenea, opțiuni bune.
Cerealele îndulcite pentru micul dejun dacă ai prediabet
Multe cereale din comerț pentru micul dejun sunt bogate în zaharuri adăugate și carbohidrați rafinați, ceea ce le face nepotrivite pentru persoanele cu prediabet.
De ce să le eviți?
Cerealele îndulcite determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge la scurt timp după consum, ceea ce poate perturba reglarea zahărului din sânge pe tot parcursul zilei. De asemenea, sunt sărace în fibre, ceea ce le face mai puțin sățioase.
Alternative. Alege cereale integrale neîndulcite, cum ar fi fulgii de ovăz, pe care le poți completa cu fructe proaspete, nuci și un vârf de cuțit de scorțișoară pentru un plus de aromă fără zahăr.
Alimentele prăjite
Alimentele prăjite, cum ar fi chipsurile, gogoșile și puiul prăjit, sunt bogate în grăsimi saturate și calorii, ceea ce le face deosebit de dăunătoare pentru persoanele cu prediabet.
De ce să le eviți?
Grăsimile saturate din alimentele prăjite pot crește rezistența la insulină. Asta deoarece fac mai dificilă gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, aceste alimente sunt adesea lipsite de fibre. Un lucru sporește și mai mult impactul lor negativ asupra controlului glicemiei.
Alternative: Preferă metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi prepararea la cuptor sau la grătar.