Alimente care înlocuiesc glutenul

Photo of author

By Ramona Fustos

Glutenul este un compus proteic care se găsește în grâu, secară și spelt. Din ce în ce mai multe persoane sunt intolerante la gluten sau chiar alergice. Iată șapte exemple de alimente care îl pot înlocui cu ușurință.

Glutenul este o proteină prezentă în principal în grâu (grâu, spelt, kamut etc.), secară, orz și ovăz (deși peste 95% dintre persoanele cu intoleranță la gluten pot mânca ovăz pur). Este utilizat pentru a conferi textură alimentelor precum pâinea. Legându-se de amidonul din făină, dă elasticitate aluatului.

Intoleranța la gluten: boala celiacă

Boala celiacă este o intoleranță permanentă la una sau mai multe fracțiuni proteice ale glutenului. Este una dintre cele mai frecvente boli digestive, care nu trebuie confundată cu alergia la gluten, care necesită evitarea totală a proteinei. Totuși, alimentația fără gluten este recomandată și în cazul intoleranței.

Această boală se poate dovedi invalidantă în viața de zi cu zi, deoarece glutenul este prezent peste tot în alimentația noastră, iar dieta trebuie continuată toată viața, potrivit unui document al Asigurărilor de Sănătate.

Intoleranța la gluten: alimente de exclus

Prin urmare, atunci când adopți o dietă fără gluten, trebuie să excluzi alimentele care conțin cerealele menționate mai sus, și anume:

-pâine, produse de panificație (brioșe, covrigi, croissante etc.) și produse de patiserie (prăjituri, tarte);

-paste făinoase;

-biscuiți (dulci și sărați);

-majoritatea cerealelor pentru micul dejun;

-toate alimentele pane, făinate sau bătute;

-chiftelele din carne și pește care conțin făină sau pesmet;

-supe (la conservă sau la pachet), deserturi și sosuri legate cu făină de grâu (de exemplu, sos de soia, bechamel);

-toate berile;

-seitan (un aliment vegetarian foarte bogat în gluten).

Glutenul este, de asemenea, ascuns în produse la care s-ar putea să nu vă gândiți, cum ar fi:

-mezeluri;

-zahărul pentru glazură;

-ardeii măcinați, amestecurile de condimente și anumite condimente, cum ar fi pudra de usturoi;

anumite medicamente, în special capsule și tablete învelite.

Câteva măsuri de luat

Este esențial să citești cu atenție etichetele produselor alimentare, deoarece mențiunea „fără gluten” garantează mai puțin de 20 mg de gluten pe kg de produs finit.

În plus, poți prepara acasă cât mai multe produse, astfel încât să știți ce conțin, cum ar fi pesmetul obținut din biscuiți fără gluten.

Ce alimente fără gluten ppți consuma ca parte a acestei diete?

Hrișcă. Făina de hrișcă poate înlocui cu ușurință făina de grâu, utilizată în special la pregătirea clătitelor. Acest „grâu negre” conține vitamine B, mangan (antioxidant) și magneziu.

Quinoa. Poate înlocui semolina de grâu în tabbouleh și couscous. Bogată în proteine, este recomandată și diabeticilor datorită indicelui său glicemic scăzut.

Castanele. Făina de castane este foarte populară în patiserie și prăjituri sărate, ca înlocuitor al făinii de grâu. De asemenea, poate fi consumată întreagă, pasată sau cremă.

Mamaliga. Ai rămas fără griș? Gândește-te la polenta, o mâncare italiană făcută din făină de porumb (sau alte cereale). Poate fi gătită fie cremoasă, fie tare.

Leguminoase sau legume uscate. Când vine vorba de leguminoase bogate în proteine și fără gluten, alegerea este a ta! Năutul, lintea, fasolea uscată, fasolea…

Cartofi. Cartofii și cartofii dulci sunt alimente fără gluten care pot fi folosite într-o varietate de rețete: piure, gratinat, sărat, etc.

Ravioli chinezești. Spre deosebire de ravioli tradiționali din comerț, care conțin gluten, ravioli chinezești sunt preparați cu o turtă de orez care este făcută din orez. O alternativă bună deci.