Alexandru al Iugoslaviei, viața extraordinară a prințului născut într-o cameră de hotel

Photo of author

By Ramona Fustos

O privire retrospectivă asupra istoriei neobișnuite a prințului Alexandru al Iugoslaviei, un prinț moștenitor pasionat de cinema.

Alexandru al Iugoslaviei, viața extraordinară a prințului născut într-o cameră de hotel

Primele sale momente pe Pământ nu au fost deloc banale. Chiar dimpotrivă. Prințul moștenitor Alexandru al Iugoslaviei s-a născut acum 80 de ani, în apartamentul 214 al celebrului hotel londonez Claridges. Părinții săi, regele Petru al II-lea și regina Alexandra, se aflau în exil la Londra din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Legenda spune că Churchill și guvernul britanic au cedat temporar suveranitatea britanică asupra acestui apartament. Asta pentru a se asigura că moștenitorul regatului dispărut al Iugoslaviei se poate naște pe teritoriul său. Și astăzi, apartamentul 214 este numit „apartamentul Alexandru ”.

Această poveste pare desprinsă dintr-un film hollywoodian (și, într-adevăr, nu există niciun document scris care să ateste acest fapt) și va fi, în mod logic, ecranizată. Pentru a sărbători ziua sa de naștere, prințul moștenitor Alexandru al Iugoslaviei lansează un scurtmetraj biografic intitulat „  Pe urmele moștenirii regilor ”.

Iată ce se poate citi în comunicatul de presă care însoțește filmul:

„Născut în exil, denigrat ca dușman al statului când nu avea nici măcar doi ani, a depășit obstacole dificile pe calea pe care strămoșii săi, membri ai dinastiei Karadjordjevic, o începuseră și o trasaseră pentru el. Așa cum se spune adesea, regalitatea nu se măsoară în putere, ci în determinare.”

O naștere mai puțin obișnuită

Circumstanțele speciale ale nașterii prințului moștenitor Alexandru au contribuit la transformarea sa într-o legendă. La botezul său, care a avut loc la Abația Westminster pe 24 octombrie, prințul moștenitor era înconjurat de noii săi nași. Regele George al VI-lea și fiica sa, care avea să devină regina Elisabeta a II-a. Datorită regelui Pierre, descendența sa se trage din regina Victoria prin intermediul stră-străbunicului său, prințul Alfred, duce de Saxa-Coburg și Gotha, în timp ce străbunica mamei sale, Victoria, împărăteasă a Germaniei, era fiica cea mare a reginei Victoria.

La patru luni după naștere, Iugoslavia a devenit o republică comunistă. Monarhia a fost abolită, ceea ce l-a transformat pe Alexandru într-un pretendent la tronul țării sale. În 1947, prințul moștenitor Alexandru și familia sa (cu excepția unchiului său, prințul George) au fost deposedați de cetățenia iugoslavă. Această decizie a fost menținută până în 2015, când Înalta Curte din Belgrad a restituit cetățenia Casei Karadjordjevic.

Probleme de sănătate

Din cauza problemelor de sănătate (și a problemelor financiare care însoțesc regii în exil), părinții lui Alexandru al Iugoslaviei nu au putut să se ocupe de el, iar prințul moștenitor și-a petrecut copilăria alături de bunica sa, prințesa Aspasia a Greciei și Danemarcei, soția regelui Constantin I. A primit o educație regală clasică, urmând cursurile Institutului Le Rosey, Academiei Militare Culver, Gordonstoun, Millfield și Școlii de Ofițeri din Mons. Și-a continuat cariera în armata britanică și a obținut diploma la Sandhurst în 1966.

Pretendentul la tron se căsătorește cu prințesa Maria da Gloria d’Orléans-Bragance. Aceasta provine din familia imperială braziliană. În 1980, s-a născut primul lor fiu, prințul Peter (astăzi grafician), iar doi ani mai târziu, prințesa Maria a născut gemeni: prințul Philip și prințul Alexandre. Căsătoria s-a încheiat în februarie 1985. Ambii parteneri s-au recăsătorit. Prințesa Maria cu Ignacio de Medina, duce de Segorbe, iar prințul moștenitor Alexandre cu Katherine Clairy Batis. Aceasta este cunoscută astăzi sub numele de prințesa moștenitoare Katherine.

A doua soție a lui Alexandru l-a însoțit la numeroase evenimente regale, printre care nunta prințului moștenitor Frederik și a viitoarei regine Mary a Danemarcei, precum și funeraliile prințesei Magarita de Baden. În 2022, cuplul a participat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. A fost fără îndoială un moment emoționant pentru prințul moștenitor. Acesta și-a plâns nașa în aceeași catedrală în care a fost botezat. Cunoscut pentru apropierea sa de familia regală britanică, prințul moștenitor Alexandru a aflat că regele Charles a fost diagnosticat cu cancer. A dezvăluit că el însuși a fost tratat pentru un cancer de prostată în stadiu incipient în decembrie 2023.

A fost afectat de diagnosticul lui Charles al III-lea

„Profund îngrijorat de boala care, din păcate, l-a afectat pe dragul meu văr și prieten, regele Charles al III-lea, și emoționat de curajul de care a dat dovadă, în ciuda bolii, împărtășind starea sa de sănătate personală cu poporul său, trimit următorul mesaj de sprijin, dar și de înțelegere și compasiune”, a scris Alexandru într-o declarație la acea vreme. Dragostea tuturor celor care îl cunosc și a poporului său, care îi este profund atașat, îl va ajuta pe Majestatea Sa să persevereze și să câștige această bătălie esențială. Faptul că boala se află într-un stadiu incipient oferă multă speranță.”

Din 2001, prințul moștenitor iugoslav locuiește în palatul regal din Dedinje, Serbia. Și-a petrecut ultimele decenii din viață militând pentru instaurarea unei monarhii constituționale în țară. Alexandru a afirmat în repetate rânduri că o astfel de măsură ar aduce „stabilitate, continuitate și unitate”. Deși problema rămâne controversată (un sondaj realizat în 2015 de ziarul sârb Bilc a arătat că 49,8% dintre respondenți susțineau această măsură, în timp ce 44,6% se opuneau), acest nou film va dezvălui fără îndoială povestea extraordinară a prințului moștenitor Alexandru observatorilor regali din întreaga lume – de la Čačak la Claridges.