Ai grijă de ficatul tău cu aceste 5 alimente

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești preocupat de ficatul tău? Sănătatea ficatului nostru este esențială pentru bunăstarea noastră. Așadar, după o perioadă de excese, pune-l din nou pe drumul cel bun cu aceste 5 alimente!

Usturoiul

Usturoiul  ajută ficatul să activeze enzimele responsabile de eliminarea toxinelor. De asemenea, conține seleniu și alicină, doi nutrienți care ajută ficatul în procesul de detoxifiere. Este în același timp, un antibiotic natural care ajută la regenerarea unui ficat bolnav sau intoxicat.

Turmericul

Condiment foarte la modă, turmericul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care îl transformă într-un aliat ideal în lupta cu o serie de boli, cu un accent deosebit pe ficat.

Experimentele efectuate pe animale confirmă efectul protector al turmericului împotriva efectelor toxice ale anumitor medicamente sau substanțe nocive pentru ficat.

Avocado

Pe lângă faptul că oferă o piele frumoasă și este bogat în grăsimi sănătoase, avocado este foarte bun pentru ficat. De fapt, capacitatea sa de a repara leziunile hepatice este remarcabilă. Mecanismul din spatele acestui efect protector rămâne să fie elucidat, dar cercetătorii cred că provine de la derivații de acizi grași naturali din avocado.

Grapefruit

Grapefruit-ul ajută, de asemenea, la prevenirea leziunilor hepatice. Acesta stimulează enzimele de detoxifiere din ficat și conține o componentă flavonoidă cunoscută sub numele de naringinină, care permite ficatului să ardă grăsimile în loc să le stocheze.

Cafeaua

Un studiu a arătat că două cești de cafea pe zi reduc cu 44% riscul de a dezvolta afecțiuni hepatice. De asemenea, are efecte benefice atunci când este consumată împreună cu alcoolul. Dar fii atent, cafeaua este bună, dar întotdeauna cu moderație!

Alte alimente sau plante pe care poți miza

Mierea de rozmarin

Bogată în fier, calciu, cupru și bor, mierea de rozmarin stimulează ficatul prin creșterea producției de bilă și evacuarea acesteia spre intestin.

Păpădia

Rădăcina de păpădie favorizează secreția de bilă și facilitează evacuarea acesteia prin stimularea ficatului. Se administrează, în general, sub formă de infuzie, în combinație cu ciulinul laptelui și ridichea neagră.

Ridichea neagră

Ridichea neagră este recomandată în special persoanelor care suferă de probleme digestive legate de funcționarea deficitară a ficatului. Ea favorizează secreția de bilă și facilitează evacuarea acesteia spre intestin. Se consumă crudă sau gătită, sub formă de suc sau în capsule.

Lămâia

Lămâia stimulează producția de bilă și regenerează funcțiile purificatoare ale ficatului. Pentru a profita la maximum de beneficiile sale pentru ficat, poți face o cură de 10-15 zile cu suc de lămâie, consumându-l în fiecare dimineață la trezire, cu puțină apă călduță (sau la temperatura camerei).

Anghinarea

Anghinarea stimulează secreția biliară datorită cinarinei pe care o conține. Pentru a îngriji ficatul, ia frunze uscate de anghinare sub formă de infuzii sau capsule (6 g pe zi, în trei doze).

Ciulinul

Ciulinul conține silimarină, un flavonoid cunoscut pentru efectele sale protectoare asupra ficatului. Semințele uscate de ciulin pot fi utilizate sub formă de decoct, la o doză de 12 până la 15 g pe zi în două sau trei doze, sau sub formă de capsule, la o doză de 140 până la 210 mg pe zi în trei doze.