Te simți mai tânăr sau mai bătrân decât ești? Află ce spune „vârsta spirituală” despre sănătatea ta

Photo of author

By Ramona Fustos

Indiferent de vârsta noastră, uneori putem avea impresia că nu ne corespunde. Iar această „vârstă spirituală” pe care credem că o avem are o influență directă asupra sănătății noastre.

Auzim adesea că vârsta este doar un număr. Prin urmare, nu este neobișnuit ca oamenii să nu se simtă în pas cu numărul de lumânări pe care le suflă de ziua lor. În timp ce mulți oameni spun că au impresia că timpul trece prea repede și că se simt mereu adolescenți sau adulți tineri, pentru alții este invers. Ei au impresia că au fost întotdeauna „suflete bătrâne” sau că nu și-au găsit niciodată locul în timpul copilăriei. Iar această vârstă pe care ne-o dăm în loc de cea pe care o avem cu adevărat se numește „vârstă spirituală”. Contrar a ceea ce ai putea crede, este mult mai mult decât un mic fapt amuzant. Are o influență reală.

Care este legătura dintre vârsta spirituală și sănătate

Deși subiectul „vârstei spirituale” și al impactului acesteia asupra organismului poate părea improbabil, oamenii de știință l-au analizat mai atent. În 2018, de exemplu, un studiu realizat în colaborare cu departamentul de psihologie de la Universitatea din Seul și departamentul de sociologie de la Universitatea Yonseien din Coreea de Sud a dezvăluit rezultate incredibile. Experții au studiat aproape 68 de subiecți. Au efectuat teste de cuantificare a masei de materie cenușie și de predicție a vârstei creierului. Rezultatele au arătat că persoanele care își dădeau o „vârstă spirituală” mai tânără decât a lor aveau mai multă materie cenușie. În plus, creierul lor era mai puțin afectat de efectele îmbătrânirii.

În schimb, persoanele care se simțeau mai bătrâne decât erau în realitate aveau mai multe șanse să se confrunte cu probleme mai recurente legate de vârstă. De exemplu, era mai probabil să fie spitalizate, să aibă probleme de somn sau chiar să sufere de depresie. Așadar, se pare că aspectul psihologic al vârstei are un impact enorm asupra sănătății noastre.

Este vârsta spirituală o problemă generațională?

În urma acestor dezvăluiri, un articol din Vogue a analizat subiectul și a încercat să afle cum ne atribuim „vârsta spirituală”. După ce a luat interviul unui milenial, publicația a avansat teoria conform căreia generația influențează ecuația. Într-adevăr, persoanele născute între 1981 și 1996 se confruntă cu multe dificultăți la vârsta adultă. Și nu pot evolua ca părinții lor. În primul și în primul rând din cauza inflației. Deoarece cumpărarea unei case sau creșterea copiilor reprezintă investiții financiare uriașe, uneori inaccesibile, aceste persoane tind să se concentreze mai mult pe ceea ce le aduce bucurie. Prin urmare, au o mentalitate ușor „mai tânără”. Desigur, acest lucru nu îi reflectă pe toți milenialii și fiecare se poate vedea pe sine foarte diferit.

Vârsta spirituală are un impact real asupra corpului și minții

Deși ideea de vârstă spirituală poate părea abstractă, studiile științifice au încercat să analizeze efectele sale potențiale asupra sănătății noastre. Cercetările efectuate în Coreea de Sud în 2018 au arătat că persoanele care se simțeau mai tinere decât vârsta lor cronologică aveau materia cerebrală mai densă. Mai mult, prezentau mai puține semne de pierdere cognitivă. În schimb, cei care aveau tendința de a se simți mai bătrâni erau mai predispuși la probleme de sănătate.

Rezultatele acestui studiu subliniază faptul că există o interacțiune directă între minte și corp. Percepția noastră asupra vârstei ne influențează postura, energia și poate chiar capacitatea de a ne proiecta în viitor. În acest sens, sentimentul de tinerețe ar putea contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire, în timp ce o atitudine resemnată față de trecerea timpului l-ar putea accelera.