Afecțiuni tiroidiene: ce alimente să alegi și pe care să le eviți?

Photo of author

By Ramona Fustos

Numeroase sunt persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene. În timp ce tratamentul medical este esențial, alimentația are un rol de jucat în limitarea impactului simptomelor cauzate de disfuncția tiroidiană.

Tiroida este dirijorul orchestrei întregului organism și joacă un rol crucial pe tot parcursul vieții. Hormonii T3 și T4 pe care îi produce controlează numeroase funcții: creșterea, reproducerea, somnul, foamea, tranzitul intestinal, starea de spirit, rezistența oaselor etc. Așadar, atunci când această glandă funcționează prost, întregul organism se defectează. Pot apărea două tulburări tiroidiene opuse: hipotiroidismul și hipertiroidismul. Alimentația corectă poate avea un impact asupra simptomelor provocate.

Hipertiroidismul și dieta: ce alimente sunt bune pentru tiroidă?

Hipertiroidismul apare atunci când există un exces de hormoni tiroidieni. Ea se caracterizează prin palpitații ale inimii, scădere în greutate, iritabilitate, insomnie, diaree și bufeuri.

Alimente recomandate

Alimente bogate în proteine. Când suferi de hipertiroidism, ți se face foame! Proteinele sunt sățioase și vor ajuta la satisfacerea chiar și a celor mai înfometate pofte, păstrând în același timp masa musculară. Carnea, peștele, ouăle, tofu, produsele lactate… sunt surse excelente.

Alimente care sunt surse de magneziu. Acest mineral ne ajută să ne reglăm starea de spirit, să combatem stresul și să promovăm un somn bun. Îl vei găsi în ciocolata neagră, leguminoase și fructe oleaginoase.

Alimente pe care trebuie să le limitezi

Alimentele bogate în iod. Hipertiroidismul poate fi cauzat de un exces de iod, deci nu este nevoie să adaugi mai mult. Algele marine, crustaceele și peștele, precum și anumite produse lactate, cum ar fi brânza de oaie și parmezanul, trebuie consumate cu moderație.

Băuturi excitante. Pentru că această boală tinde să pună organismul în stare de ebrietate, nu este nevoie să adaugi și mai mult prin consumul de băuturi stimulante. Prin urmare, este recomandabil să îți limitezi consumul de ceai, cafea, maca [o plantă peruviană care poate fi băută ca un ceai de plante și are proprietăți energizante] și cola.

Ce alimente sunt bune pentru hipotiroidism?

Hipotiroidismul apare atunci când hormonii tiroidieni nu sunt produși în organism în cantitate suficien Aceasta provoacă oboseală fizică și intelectuală, pierderi de memorie, răceală, episoade de constipație și creștere în greutate. Fizic, se poate dezvolta un gușă.

Alimente recomandate:

Alimente bogate în iod. Deficitul de iod poate fi cauza acestei disfuncții. Include în mod regulat în meniu fructe de mare și anumite produse lactate.

Alimente bogate în fibre. Acestea te vor ajuta să contracarezi încetinirea tranzitului intestinal. Acestea se găsesc din abundență în cerealele integrale, leguminoase, fructe și legume, precum și în tărâțele de grâu.

Alimente de limitat:

Alimente goitrogene. Varza (broccoli, conopidă, varză kale, varză de Bruxelles etc.), mei, ridichi, napi, cartofi dulci, creson și rachetă trebuie consumate o dată pe săptămână. Acestea conțin substanțe care perturbă absorbția iodului de către organism și favorizează apariția unor probleme de sănătate. Gătitul elimină aceste substanțe anti-nutriționale.

Soia. Atenție la tempeh, fripturi vegetale și iaurturi sau băuturi pe bază de soia…Acest lucru este valabil mai ales dacă urmezi un tratament cu Levotyrox, deoarece acestea pot reduce eficacitatea tratamentului.