Ești din ce în ce mai interesat de sănătatea intestinală? Știai că prin adăugarea unui simplu condiment în cafea îți poți transforma băutura de dimineață într-un atu sănătos? Un gastroenterolog dezvăluie identitatea acestui ingredient benefic. Un ingredient pe care îl avem cu toții în dulapul de bucătărie. În plus, acest ingredient adaugă o notă gourmet suplimentară băuturii tale.
În urmă cu câteva săptămâni, Dr. Will Bulsiewicz, un gastroenterolog american specializat în microbiota intestinală, a împărtășit rețeta sa pentru un „duș intern” pentru a combate constipația.
Pe măsură ce se apropie toamna și primele viroze, @theguthealthmd (pseudonimul său pe rețelele de socializare) oferă rețeta sa de „cafea condimentată” matinală. În această rețetă, el sugerează să renunți la zahăr și lapte. Și să le înlocuiești cu un condiment antioxidant care să te ajute să te menții în formă: scorțișoara!
Sănătatea intestinală: ce condiment ar trebui să adaugi în cafea?
Potrivit gastroenterologilor, a pune scorțișoară în cafea este o alegere excelentă pentru sănătatea ta intestinală. Asta deoarece cafeaua este o băutură ce conține „fibre prebiotice”. Și, scorțișoara este o „sursă surprinzătoare de fibre solubile”. Fibrele solubile sunt considerate a fi prebiotice. Adică fibre fermentabile care hrănesc bacteriile intestinale bune. Astfel, consumul regulat al unei cești de cafea cu scorțișoară are beneficii pentru microbiota intestinală. Atenție însă, cafeaua cu scorțișoară nu trebuie să înlocuiască alimentele bogate în fibre din dieta ta. Pentru a menține o bună sănătate intestinală, experții recomandă consumul regulat de fibre și alimente vegetale, consumul abundent de apă și exercițiile fizice.
Sănătatea intestinală: câtă scorțișoară trebuie să adăugi în cafea?
Pentru a asigura o bună sănătate intestinală, gastroenterologul te sfătuiește să adaugi cel puțin 1/8 linguriță de scorțișoară măcinată la o ceașcă de cafea. Este suficient pentru a ingera o doză bună de fibre. Iar dacă îți place în mod deosebit cafeaua cu scorțișoară poți adăuga mai mult. Cantitatea pe care o adaugi depinde și de preferințele tale gustative.
Dacă îți dorești și mai multe beneficii pentru sănătate, gastroenterologul îți recomandă să adaugi la cafea și ghimbir măcinat și turmeric. Acestea sunt ingrediente care sunt antiinflamatoare și bogate în antioxidanți.
Scorțișoara transformă cafeaua într-o băutură antioxidantă
Scorțișoara este unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți din lume, fiind chiar în fruntea listei pentru „proantocianidine”, flavonoide care ne protejează celulele și împiedică oxidarea colesterolului. Conține de 20 de ori mai mult decât fructele de pădure, care sunt campioane în această categorie! Ajută la calmarea spasmelor intestinale. În plus, este bogată în fibre (o lingură de 2 g de scorțișoară măcinată furnizează 1,3 g).
Adăugarea scorțișoarei în cafeaua de dimineață ajută, de asemenea, la controlul nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea senzației de foame de la jumătatea dimineții.
Trioul magic de condimente: scorțișoară, turmeric și ghimbir
Pentru o cafea ușor mai picantă (după ce te-ai obișnuit cu gustul scorțișoarei), gastroenterologul sugerează să adaugi în cafea un trio magic de condimente: scorțișoară, turmeric și ghimbir.
Cafeaua ta va deveni astfel o băutură antioxidantă, antiinflamatoare, bună pentru microbiota ta, capabilă să vă stimuleze imunitatea și mai ales să stimuleze digestia.