Cunoști toate varietățile de fasole? Uită de pudrele miraculoase sau de shoturile ciudate văzute pe rețelele de socializare. Adevărata vedetă a longevității ar putea fi fasolea, asigură HuffPost. Potrivit unei meta-analize din 2023 publicată în Advances in Nutrition, consumul a peste 50 de grame pe zi (adică mai puțin de o jumătate de cană) ar fi asociat cu o reducere a riscului de mortalitate cu 6%.
Consumul regulat de fasole poate reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și multe forme de cancer”, reamintesc cercetătorii. Nu-i rău pentru o simplă leguminoasă, nu?
Soia, un combustibil pentru mușchii tăi
Soia este o campioană. Proteinele și acizii grași nesaturați din soia furnizează energie și contribuie, de asemenea, la stabilizarea glicemiei. Or, un nivel stabil al zahărului înseamnă un risc mai mic de diabet, boli cardiace sau demență. Și, după cum subliniază nutriționista Emily Mitchell, soia ajută și la menținerea masei musculare, prețioasă odată cu înaintarea în vârstă.
Edamame, versiunea distractivă pentru soia
Edamame nu este doar un simplu dublură a soia. Recoltat mai devreme, este bogat în proteine vegetale și vitamine precum folatul și vitamina K. Edamame este bogat în proteine vegetale și fibre, iar deoarece este recoltat proaspăt, este bogat și în vitamine precum folatul și vitamina K, care susțin sănătatea oaselor și a inimii.
Fasolea roșie închisă la culoare, fibra în prim-plan
În ceea ce privește fibrele, fasolea roșie închisă la culoare (fasolea roșie) câștigă medalia. O dietă bogată în fibre poate reduce riscul de deces cardiovascular cu 24% până la 59%. Fibrele alimentare contribuie la sănătatea inimii și a intestinelor. Și cu 46 de grame de fibre pe cană, aceste varietăți de fasole sunt adevărate bombe nutriționale.
Fasolea roșie, un scut antioxidant
Dacă ești în căutarea unor antioxidanți puternici, mizează pe fasolea roșie. Antioxidanții sunt molecule protectoare. Studiile au descoperit o corelație pozitivă între concentrația anumitor antioxidanți în țesuturi și durata de viață a mamiferelor. Rezultatul este că aceștia ajută la încetinirea îmbătrânirii celulare.
Năutul, aliatul creierului și inimii
În cele din urmă, năutul furnizează fibre, proteine și vitamine B. Acestea sunt esențiale pentru sinteza și repararea ADN-ului, pentru sănătatea creierului și a inimii. În plus, acestea susțin și microbiota și reduc riscul de boli digestive.
Ești gata să incluzi mai multe varietăți de fasole în mesele tale pentru a-ți prelungi viața? Așa cum recomandă specialiștii, începe cu porții mici pentru a obișnui sistemul digestiv. Simplu, ieftin și eficient, merită să încerci.
Pe ce mai poți miza?
Fasole adzuki
Cu boabe mici, strălucitoare și roșii, fasolea Adzuki este deosebit de apreciată în Asia de Est. Este cunoscută și sub denumirea de fasole azuki și este apreciată pentru conținutul său de antioxidanți, fiind asociată cu sănătatea inimii și pierderea în greutate. Fasolea Adzuki are o aromă de alune, potrivită pentru preparate dulci și produse de cofetărie. Este ingredientul de bază al unui desert japonez pe bază de jeleu, cunoscut sub numele de yokan, un amestec de pastă de fasole roșie, zahăr și agar-agar.
Fasole mungo
Această fasole mică de culoare verde este un ingredient indispensabil în bucătăria indiană și asiatică. În India, fasolea mungo este gătită și servită cu turmeric, chimen, ardei iute și multe alte condimente. Fasolea mungo poate fi, de asemenea, germinată și adăugată în salate. În China, este uscată și utilizată pentru prepararea tăițeilor.