Știi ce obiceiuri zilnice cresc nivelul de zahăr din sânge?Poate că și tu ai început să îți monitorizezi mai atent nivelul de zahăr din sânge în ultimii ani – și să îți schimbi comportamentul alimentar: mai puțin zahăr, mai puțin lapte de ovăz, fără smoothie-uri pe stomacul gol, mai întâi legumele, apoi cartofii prăjiți.
Totul asta ajută la reglarea glicemiei. Dar poate crește brusc. Motivul: adesea, nu doar mesele favorizează acest efect, ci și obiceiuri zilnice precum somnul insuficient, scrollarea pe telefon ore în șir înainte de a adormi sau consumul excesiv de cafea, așa cum arată unele studii.
Care sunt deci acele obiceiuri care au impact asupra nivelului de zahăr din sânge?
Lipsa somnului influențează nivelul glicemiei
După o noapte de excese, nu doar capul este greu: și metabolismul se dereglează în mod măsurabil. O singură noapte de somn insuficientă este suficientă pentru a reduce semnificativ sensibilitatea la insulină și a crește nivelul glicemiei, chiar și la persoanele sănătoase. Motivul: într-o stare de oboseală, corpul procesează zahărul mai lent și mai puțin eficient. Micul dejun de a doua zi dimineață – fie că este vorba de pâine prăjită sau iaurt – lasă în urmă o creștere mai mare a glicemiei decât în zilele în care s-a dormit bine.
Prea puțină apă declanșează glucoza
Corpul uman este compus în mare parte din apă. Dacă lipsește prea mult, crește concentrația de substanțe dizolvate în sânge, inclusiv glucoza. Studiile arată că deshidratarea poate crește nivelul glicemiei nu doar prin acest efect de concentrare, ci și prin reacții hormonale, cum ar fi creșterea secreției de vasopresină și cortizol. Persoanele care nu beau suficient în mod constant prezintă un risc mai mare de hiperglicemie, adică de creștere cronică a nivelului de zahăr din sânge.
Statul mult timp jos
Se știe de mult timp că avem un corp uman care nu este făcut să stea așezat ore în șir. Cu atât mai mult cu cât perioadele lungi de stat pe scaun nu doar încetinesc musculatura, ci și metabolismul. Și ele perturbă reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a arderii grăsimilor. Și în acest caz, studiile științifice arată clar că persoanele care stau jos 8 ore sau mai mult pe zi au un risc semnificativ mai mare de diabet. Chiar și făcând sport în mod regulat.
Pauzele scurte de activitate fizică sunt suficiente pentru a combate acest fenomen: 2 minute de mers ușor la fiecare 20 de minute pot reduce semnificativ creșterea glicemiei și a insulinei după masă.
Mai puțină cofeină pentru o curbă stabilă a glicemiei
Puțini oameni vor să renunțe la cafeaua lor de dimineață. Totuși, studiile arată că aceasta poate reduce sensibilitatea la insulină pe termen scurt. Consecință: corpul procesează zahărul mai lent. Combinată cu o gustare dulce, creșterea glicemiei este adesea mai mare decât se aștepta. Asta nu înseamnă că latte macchiato trebuie să dispară din rutina zilnică. Dacă se dorește atenuarea efectului, este de preferat să fie consumat după o masă sau cu alimente bogate în fibre și proteine.
Stresul
O presiune psihică acută crește nivelul de cortizol și adrenalină. Sunt hormoni care cresc nivelul de zahăr din sânge pentru a furniza energie pentru modul „luptă sau fugă”. O ceartă, un examen sau o prezentare importantă pot fi suficiente pentru a crește rata pe termen scurt. Pauzele scurte pentru exerciții fizice, respirația conștientă sau alte tehnici de relaxare pot reduce rapid nivelul de stres.
Lumina seara influențează glicemia
Pentru mulți dintre noi, este greu să ne deconectăm seara și, până cu puțin timp înainte de a adormi, lumina ecranului strălucește în ochii noștri obosiți. Totuși, iluminarea artificială de seară poate deteriora toleranța la glucoză și crește nivelul de insulină.
Ce este sigur este că nu doar ceea ce mâncăm ne influențează glicemia, ci și aceste obiceiuri proaste. Vestea bună este că, dacă suntem conștienți de acest lucru, putem remedia situația și nu doar să ne stabilizăm glicemia, ci și să ne îmbunătățim sănătatea metabolică generală.