Aceste alimente sunt considerate a fi cele mai bune pentru protejarea sănătății oaselor

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt cele mai bune alimente pentru protejarea sănătății oaselor?  Consolidarea oaselor și a densității osoase ar trebui să fie o preocupare pentru tot restul vieții. Dar, odată ce ajungem la o anumită vârstă, aceasta devine un imperativ. Așadar ce alimente ar trebui să alegi pentru sănătatea oaselor? Îți spunem noi chiar acum.

Oasele conțin minerale precum calciul și fosforul, care le fac puternice și dense. Pentru a le menține densitatea, organismul are nevoie de un aport adecvat de calciu și alte minerale. Drept urmare, îngrijirea oaselor noastre este esențială pe tot parcursul vieții noastre. Dar ce alimente pot ajuta la menținerea densității și sănătății oaselor?

Laptele de vacă

Băutură esențială cunoscută pentru întărirea scheletului, laptele de vacă reprezintă o sursă excelentă de substanțe nutritive pentru consolidarea oaselor, cum ar fi calciul, fosforul și vitamina D, o combinație unică de nutrienți care lucrează împreună pentru a promova sănătatea oaselor. Pentru a menține un nivel normal de calciu în sânge fără a slăbi oasele, trebuie să consumăm cel puțin 1000 până la 1300 mg de calciu pe zi. Vitamina D este, de asemenea necesară pentru a ajuta la absorbția calciului. În general, produsele lactate sunt o modalitate bună de a păstra masa osoasă. Mai mult, datorită calciului stocat în oase, organismul poate, de asemenea, „să miște mușchii și să alimenteze sistemul nervos”.

Tofu

Tofu conține o cantitate generoasă de calciu, magneziu, zinc, fibre și o cantitate mică de potasiu. Magneziul este esențial pentru menținerea și formarea oaselor. „Aporturile mai mari de acești nutrienți sunt asociate cu o densitate minerală osoasă mai mare. Aceasta înseamnă că oasele sunt mai puternice și mai puțin susceptibile de a se rupe.

Dar atenție, nu orice fel de tofu: expertul recomandă să optezi pentru tofu ferm, mai degrabă decât moale, deoarece acesta din urmă tinde să conțină mai mult calciu.

Sardine

Fructele de mare și anumiți pești, precum sardinele, sunt alimente bogate în calciu și un aliment excelent de inclus dacă dorești să protejezi și să promovezi sănătatea oaselor. O cutie de sardine cu oase ar conține peste 300 mg de calciu, potrivit Fundației pentru sănătatea oaselor și osteoporoză. Avantajul este că acestea conțin și vitamina D, care ajută la fixarea calciului.

Fructe bogate în potasiu, alimente ideale pentru sănătatea osoasă

Bananele, pepenele, nectarinele și prunele sunt alimente bogate în potasiu, un nutrient care promovează sănătatea oaselor și este asociat cu un risc mai scăzut de osteoporoză.

Potasiul ajută la reducerea pierderii de calciu din oase, ceea ce contribuie la soliditatea acestora. Dar este, de asemenea, necesar pentru funcționarea normală a celulelor, nervilor și mușchilor.

Alimente de culoare verde

Legumele cu frunze verzi și legumele crucifere sunt importante pentru sănătatea oaselor, deoarece conțin vitamina K. Vitamina K „ajută la coagularea corectă a sângelui”, dar este și „esențială pentru producerea proteinelor care susțin structura oaselor”. Un aport adecvat de vitamina K este, de asemenea, asociat cu „un risc mai scăzut de boli articulare”, cum ar fi osteoartrita.

Poți opta pentru varză, spanac și broccoli, de exemplu. Dar poți opta și pentru legume portocalii, „cum ar fi cartofii dulci, ardeii portocalii și morcovii”, deoarece acestea sunt bogate în vitamina C și carotenoizi, care sunt antiinflamatorii și întăresc oasele.