Aceste 5 probleme cotidiene ar putea indica un dezechilibru hormonal

Photo of author

By Ramona Fustos

Dezechilibru hormonal – o realitate a vieții femeilor și nu este întotdeauna ușor să le depistezi. Pe lângă factorii binecunoscuți, precum stresul și lipsa somnului, pot apărea și alte simptome, dar care necesită o atenție deosebită… cu riscul însă de a fi confundate cu afecțiuni cotidiene.

Pentru a înțelege dacă ne confruntăm cu un dezechilibru hormonal, este important să ne analizăm starea de spirit și ciclurile. În total, zeci de hormoni (dopamină, grelină, insulină, progesteron etc.) asigură buna funcționare a organismului nostru.

Dacă unii dintre acești hormoni funcționează defectuos, apar dezechilibre: creștere sau scădere în greutate, stres, libido redus, probleme digestive etc. Unele simptome sunt deja bine identificate de specialiști. Dar uneori afecțiunea poate lua forma unor semne care trec neobservate, interpretate ca afecțiuni „cotidiene”.

Oboseală accentuată

Este un obicei pintre persoanele care lucrează mult sau foarte mult să vorbească despre cât de obosiți sunt și despre cât de agitată este munca lor. Chiar dacă ritmul intens dintre viața profesională și cea personală ne-a învățat (din păcate) să ne simțim obosiți tot timpul, ar trebui să fii cu ochii pe acest nivel.

Acst lucru înseamnă că nivelurile de testosteron sunt sub normal. Prima regulă pentru a reintra într-un ritm bun? Dormi o noapte întreagă și acordă prioritate somnului tău în fața a orice altceva.

Probleme de memorie recurente

Oricine poate fi predispus la probleme minore de memorie. Dar atunci când acestea devin prea frecvente, acordă-le mai multă atenție. Deși testosteronul este principalul androgen la bărbați, acesta se găsește și la femei, iar dacă nivelul scade sub normal, poți suferi un declin al capacității cognitive, în special al memoriei.

Dezechilibru hormonal – Îți este foarte sete

Specialiștii în sănătate recomandă să se bea între 1,5 și 2 litri de apă pe zi. În timp ce mulți oameni nu respectă această recomandare la literă, unele persoane „beau prea mult”.

Iar acesta nu este neapărat un semn bun. Ar putea însemna că nu produci suficient hormon antidiuretic (ADH), care permite organismului să reabsorbă apa. Există, totuși, o mică atenționare: este obișnuit să bei mai mult atunci când ești la menstruație. Estrogenii și progesteronul afectează aportul de apă.

Prin urmare, atunci când aceste niveluri se modifică în mod natural la începutul menstruației, este posibil să te simți mai însetată decât de obicei.

Ar trebui apoi să îți observi ciclul pentru a vedea dacă această sete excesivă se datorează unui dezechilibru hormonal sau nu.

Ești anormal de stresată

Stresul face parte din rutina ta zilnică? Nu ești singura, dar dacă ocupă prea mult spațiu în viața ta profesională și personală, întreabă-te despre sursele sale.

Persoanele care suferă de stres cronic sunt mai înclinate să producă cantități mari de cortizol. Acest hormon este benefic pentru funcționarea noastră, dar dăunător atunci când este prezent la un nivel prea ridicat. Dacă organismul produce prea mult riști să dezvolți anxietate și o formă de depresie.

Apariția unei creșteri neobișnuite a părului poate indica un dezechilibru hormonal

Creșterea părului este naturală pentru femei. Dar un dezechilibru hormonal poate duce uneori la îngroșarea părului și la o creștere excesivă sau neobișnuită a părului pe anumite zone ale corpului, cum ar fi fața sau stomacul… există și riscul de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice (SOPC), care afectează în prezent una din zece femei.

În orice caz, dacă prezinți simptome neobișnuite, trebuie să consulți un medic pentru a afla cauza.