Acest mic dejun este considerat cel mai sănătos din lume și este secretul unei speranțe lungi de viață

Photo of author

By Ramona Fustos

Mult timp a fost considerată cea mai importantă masă a zilei, dar un mic dejun este mai presus de toate un moment vital pentru a începe ziua în cea mai bună stare posibilă.

Un cercetător al longevității a studiat dieta locuitorilor unei peninsule din Costa Rica și a descoperit ce compune ceea ce el numește „cel mai sănătos mic dejun din lume”.

Cel mai sănătos mic dejun din lume provine din Costa Rica

Dan Buettner, un cercetător al longevității, intervievat de postul de televiziune CNBC, a împărtășit rezultatele cercetărilor sale privind dieta unui sat din Costa Rica. „Ca cercetător al longevității, mi-am petrecut ultimii 20 de ani studiind obiceiurile oamenilor care trăiesc până la 100 de ani sau mai mult, în special alimentele pe care le consumă. Iar într-un sat mic și ascuns din Peninsula Nicoya din Costa Rica, s-ar putea să fi găsit cel mai sănătos mic dejun din lume”.

Așadar, micul lor dejun este sărat, constând dintr-o tortilla de porumb umplută cu fasole neagră, orez alb cu bob lung și un sos chilli preparat cu oțet, ceapă, ardei roșu și ierburi locale (rozmarin, cimbru, salvie).

Fiecare dintre aceste elemente are contribuții interesante. Tortilla de porumb are un indice glicemic scăzut, ardeii și ierburile din sos sunt bogate în vitamina C, iar fasolea neagră este deosebit de bogată în beneficii. „Un studiu realizat pe persoane în vârstă de 70 de ani sau mai mult din trei culturi diferite din întreaga lume a arătat că pentru fiecare porție de fasole neagră (două linguri) consumată pe zi, indivizii și-au redus riscul de deces cu 8%”.

Beneficiile unui mic dejun savuros

Știm deja că micul dejun traditional din unele locuri, cu suc de portocale, produse de patiserie și pâine prăjită cu unt și gem, nu este un mod foarte sănătos de a începe ziua. Este o plăcere pe care ți-o poți permite în mod excepțional. Dar nu este recomandată în mod regulat. Potrivit nutriționiștilor, micul dejun sărat, întâlnit în multe țări, este recomandat. Acest lucru se datorează faptului că un mic dejun sărat ajută la evitarea unei creșteri a nivelului de zahăr din sânge, care poate duce la o pierdere de energie la mijlocul dimineții și la senzația de foame.

Un mic dejun sărat îți permite, de asemenea, să te hrănești cu proteine, fie prin brânză telemea, brânză de vaci, ouă, somon sau șuncă. Acest aport de proteine joacă, de asemenea, un rol esențial în prevenirea poftelor și a gustărilor.

Un mic dejun sărat echilibrat este, de asemenea, o modalitate bună de a-ți face plinul de grăsimi bune, fibre și vitamine necesare pentru o dietă sănătoasă.

În practică, cum se consumă un mic dejun sărat?

Un mic dejun sărat nu înseamnă să mănânci orice. Ideea nu este să înghiți o tavă de brânzeturi sau de mezeluri la 7 dimineața! Mai presus de toate, trebuie să alegi o varietate de alimente bogate în proteine și fibre. Pâine integrală la ouă, șuncă, puțină brânză, cereale și, bineînțeles, o legumă.