Este greu să scapi de o epidemie de răceală la stomac. Deosebit de contagioasă, aceasta se răspândește prin gospodării cu viteza fulgerului și promite dureri intestinale, diaree, greață și vărsături. Deși de obicei trece spontan în 3-4 zile, alegerea alimentelor potrivite poate ajuta.
Răceala la stomac (sau gastroenterita) este o boală virală frecventă iarna, o perioadă a anului în care virusurile circulă ușor, locuințele mai puțin aerisite și spațiile închise facilitând răspândirea acestora. Aceasta afectează un număr mare de oameni în fiecare an. Se estimează aproximativ că într-o țară, până la 4 milioane de vizite la medic în fiecare an pot fi atribuite gastroenteritei! Deoarece multe persoane nu solicită sfatul medicului, episodul viral nu durează în general mai mult de câteva zile.
Ce trebuie să mănânci când ai diaree în timpul unei gastroenterite?
Este normal să nu ai prea mult apetit, dar este important să mănânci bine pentru a ajuta la reducerea inflamației intestinale și pentru a scăpa mai repede de diaree.
Regula nr. 1: Împarte-ți mesele dacă gastroenterita este însoțită de vărsături
Sistemul digestiv trebuie să se odihnească, așa că cel mai bine este să împarți mesele cât mai mult posibil, mai ales dacă vomiți. Gândește-te la gustări mici, care sunt mai bune pentru problemele digestive.
Regula nr. 2: Rămâi hidratat corespunzător pe toată durata bolii
A rămâne bine hidratat este esențial pentru a compensa pierderile de apă cauzate de diaree. Bea apă sau ceaiuri din plante la temperatura camerei, în înghițituri mici. Coca-Cola este uneori recomandată pentru a limita greața, dar asigură-te că o poți bea. Dacă diareea este foarte severă, pot fi luate în considerare soluțiile de rehidratare (acestea sunt îmbogățite cu sare și zaharuri).
Regula nr. 3: Evită fibrele (pentru o vreme) pentru a nu agrava simptomele
Deoarece accelerează tranzitul și pot fi iritante dacă peretele intestinal este inflamat, fibrele nu sunt recomandate în timpul unui episod de gastroenterită. În afară de banane, evită toate fructele și legumele crude, cerealele integrale (pâine integrală, orez sau paste făinoase integrale sau integrale) și leguminoasele.
Cum să te recuperezi rapid după o răceală la stomac?
Pentru a te ajuta să îți calmezi diareea și să îți miști din nou intestinele, fără a agrava greața și vărsăturile, iată 7 alimente pe care le poți mânca cu ochii închiși dacă ai gripă stomacală.
Pastele. Cum le prepari? Cât mai simplu posibil. Evită categoric sosurile cremoase și garniturile excesiv de grase. Mănâncă-le simplu fierte în apă sărată, cât mai bine preparate, cu o cantitate foarte mică de unt.
Orez. Cum ar trebui să fie preparat? Ca și pastele, consumă-l bine gătit, deoarece este mai ușor de digerat și mai puțin probabil să irite intestinele.
Pui, curcan sau pește fiert. Cum să le prepari? Consumă carnea fără piele, dând preferință părților cele mai slabe (fileuri/scalopuri). Peștele slab poate fi gătit en papillote pe grătar.
Morcovi fierți. Cum să îi prepari? Fierbei-i la aburi sau gătește-i într-un volum mare de apă sărată, împingând ușor gătitul astfel încât să se topească. Îi poți transforma într-un piure, de exemplu, care este adesea mai apetisant atunci când ești bolnav. Evită să adaugi grăsimi.
Supa. Cum să o prepari? Supa de legume este de preferat și o poți prepara folosind coji.
Sucul de mere. Cum trebuie să fie consumat? Merele conțin pectină, care ajută la îngroșarea scaunelor, dar merele crude sunt prea bogate în fibre în timpul gastroenteritei. În compot, pe de altă parte, sunt grozave! Alege doar unul fără zahăr adăugat.