6 tratamente naturale pentru bacteria Helicobacter Pylori

Photo of author

By Ramona Fustos

La fel ca 15-30% dintre populație, ești infectat cu bacteria Helicobacter Pylori? În plus față de terapia cu antibiotice, se recomandă aceste 6 remedii naturale pentru a ajuta la eliminarea bacteriei.

Helicobacter Pylori este o bacterie frecvent întâlnită în stomac. Aceasta se dezvoltă acolo și infectează mucoasa gastrică, datorită capacității sale de a supraviețui într-un mediu acid și ostil.

Deși cauzele nu sunt perfect clare, se crede că se răspândește prin alimente prost spălate sau apă contaminată.

Deși adesea asimptomatică, prezența Helicobacter Pylori poate duce la probleme intestinale, vărsături, gastrită, reflux gastric și chiar ulcer.

Pentru a combate această bacterie, este adesea recomandată tripla terapie cu antibiotice. Aceasta implică administrarea a două antibiotice împreună cu un antiacid, cum ar fi un IPP (inhibitor al pompei de protoni).

Pentru a ajuta la eliminarea Helicobacter Pylori și pentru a face tratamentul mai eficient, precum și pentru a preveni și reduce simptomele, există o serie de remedii naturale care te pot ajuta în moduri complementare.

Probioticele

Este posibil să le cunoști ca modalitate de combatere a balonării și a disconfortului intestinal de zi cu zi, dar probioticele au fost studiate în numeroase ocazii și în contextul infecției cu Helicobacter Pylori.

Conform acestei analize științifice, administrarea de probiotice ar putea fi benefică pentru limitarea efectelor nocive ale Helicobacter Pylori. Dar și pe cele cauzate de antibiotice.

Cu toate acestea, în funcție de tratamentul cu antibiotice, de variabilitatea individuală și de doza de probiotice consumată, probioticele pot avea o eficacitate limitată.

Fructe de pădure roșii

O serie de studii științifice au arătat că și consumul de fructe de pădure precum zmeura, căpșunile, afinele, afinele și fructele de soc ar putea îmbunătăți efectul unuia dintre antibioticele utilizate pentru tratarea Helicobacter Pylori, claritromicina.

Este vorba despre prezența antocianinelor, antioxidanți, care ar putea face bacteria mai sensibilă la medicament, împiedicând-o să adere la pereții mucoasei.

Un fruct deja cunoscut pentru eficiența sa împotriva cistitei, o meta-analiză din 2022 evidențiază efectele merișorului, a sucului mai ales, asupra eliminării Helicobacter Pylori. Consumul de suc de merișoare poate crește de 1,27 ori șansele de eradicare a H.pylori.

Uleiul de măsline

Antioxidanții fenolici din uleiul de măsline sunt considerați a avea proprietăți antibacteriene

Uleiul de măsline este adesea considerat a fi un al doilea remediu natural împotriva apariției și răspândirii bacteriei. Conform acestui studiu in vitro, antioxidanții fenolici conținuți în uleiul de măsline au proprietăți antibacteriene și facilitează eradicarea H. pylori.

Broccoli

Broccoli ar putea fi un însoțitor interesant al tratamentului împotriva Helicobacter Pylori. Broccoli, ca și alte tipuri de varză, conține un compus cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene: sulforafanul. Este tocmai această moleculă cea care i-a interesat pe cercetători.

Chimenul negru

Chimenul negru sau nigella este folosit în medicina tradițională.

Chimenul negru ar putea fi benefic și pentru pacienții infectați cu Helicobacter Pylori. Cel puțin, aceasta este concluzia acestui studiu pilot care a implicat 51 de pacienți.

Suplimentarea cu N. sativa, alături de tratamentul medical, a produs rezultate pozitive în ceea ce privește eradicarea H. pylori, greutatea, IMC, aportul alimentar și calitatea vieții la pacienții infectați.

Propolisul

Propolisul este o substanță rășinoasă renumită pentru numeroasele sale beneficii pentru organism. Acestea includ capacitatea sa de a combate Helicobacter Pylori.

Cum poate face acest lucru? Ar putea limita răspândirea bacteriei, conform unor cercetări in vitro.

Alte cercetări au arătat că administrarea de propolis limitează producția de citokine proinflamatorii la animalele infectate, precum și unii dintre factorii de virulență ai bacteriei.

Ce alimente ar trebui să eviți pentru a lupta împotriva Helicobacter Pylori?

Anumite alimente ar putea fi dușmanii tăiîn cazul unei infecții cu Helicobacter Pylori. În această situație, ar trebui să nu consumi prea mult din următoarele:

-sodiu, care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor.

-zahăr.

-grăsimi animale, care pot agrava inflamația mucoasei gastrice.

-condimente

-ceaiul și cafeaua, care irită mucoasa.

-ciocolata.

-alcoolul.

-băuturile gazoase.