Imediat ce sărbătorile de sfârșit de an s-au încheiat, este timpul pentru noi rezoluții, noi obiceiuri! Dar când vine vorba de alimentație, nu este vorba despre diete, ci despre o ușoară reechilibrare, o dietă mai bazată pe plante și mai puține produse procesate.
Multă vreme, rezoluțiile de Anul Nou au fost sinonime cu privațiunile: gata cu pastele sau prăjiturile, trebuia să oprești totul (să te înfometezi) pentru a da jos kilogramele pe care le credeai „prea multe”. Mai ales după ce te-ai răsfățat cu cârnați și ciocolată… În ultimii ani, ne-am dat seama că restricțiile nu duc decât la frustrare și la recâștigarea celebrelor kilograme. Era și timpul! Deci, a mânca mai bine înseamnă în primul rând a rămâne sănătos. Desigur, motivele sociale și ecologice sunt, de asemenea, motive excelente pentru a adopta unele obiceiuri. Și nu este nevoie să îți revoluționezi farfuria: câteva mici schimbări sunt tot ce îți trebuie. Nu trebuie să răstorni totul pentru a îmbunătăți modul în care mănânci, dar o abordare treptată, cu câteva schimbări mici, poate avea un efect real asupra siluetei și sănătății.
1. Mănâncă alimente sărate la micul dejun, unul din primele obiceiuri de adoptat
Micul dejun clasic cu pâine albă (sau biscuiți), gem și suc de portocale are un indice glicemic foarte ridicat. Aceasta înseamnă că va crește brusc nivelul zahărului din sânge, care apoi scade rapid la un nivel scăzut, provocând senzația de foame și pofta de mâncare dimineața. Cel mai bine este să incluzi în meniu o sursă de proteine: un ou, șuncă albă, migdale, brânză de vaci sau chiar somon afumat din când în când.
2. Obiceiuri bune – Începe masa cu legume crude
Morcovi rași, sfeclă roșie, ridichi, varză roșie sau albă, conopidă tabbouleh… începerea mesei cu o farfurie mică de legume crude are mai multe avantaje: În primul rând, legumele crude înseamnă că trebuie să mesteci. Mestecatul este important pentru a informa creierul că am început să mâncăm și pentru a încuraja mesajul de sațietate.
3. Obiceiuri bune – Consumă leguminoase
Cu toate că nu sunt prea prezente în alimentație, lintea, năutul și fasolea uscată au o serie de avantaje: sunt ieftine, se păstrează bine, nu necesită îngrășăminte pentru cultivare și, mai ales, au un profil nutrițional bun, fiind bogate în proteine, fibre și minerale. De fapt, specialiștii consideră că aceste alimente de modă veche sunt alimentele de mâine!
4. Gătește pastele al dente
Evitarea gătirii excesive este o regulă esențială și foarte utilă pentru care mănâncă paste cel puțin o dată pe săptămână. Atunci când pastele (dar și orezul și cartofii) sunt fierte, amidonul se gelatinizează și devine mai accesibil enzimelor noastre digestive. Cu cât pastele sunt mai fierte, cu atât indicele lor glicemic este mai mare și cu atât devin mai puțin sățioase.
5. Redu consumul de zahăr
Acest lucru nu înseamnă să începi ultima nebunie a detoxifierii cu „zero zahăr” sau să cumperi alternative scumpe care conțin totuși zahăr (sirop de agave, zahăr de cocos, sevă de kitul etc.), ci mai degrabă să încerci să-ți reduci consumul. Redu treptat cantitatea de zahăr din cafea sau ceai, alege ciocolată mai bogată în cacao și, prin urmare, mai săracă în zahăr, alege compoturi și muesli fără zahăr adăugat, optează pentru iaurturi simple și savurează-le cu o prună uscată, de exemplu.
6.Bea apă și nimic altceva
Sucurile de fructe, băuturile răcoritoare, siropurile și apele aromate nu au loc la masă. Băuturile îndulcite sunt calorii goale. Ele furnizează zahăr fără să te facă să te simți sătul. Nici versiunile îndulcite nu sunt recomandate, deoarece mențin gustul dulce și conțin îndulcitori intens, suspectați că perturbă microbiota și metabolismul.