Știai că există numeroase alternative la zahărul alb? Cum îți poți îndulci dulciurile într-un mod mai sănătos și mai natural? De la miere la mirodenii și zahăr de cocos, iată tot ce trebuie să știi despre înlocuitorii zahărului alb!
6 alternative la zahărul alb
Zahărul alb, care este omniprezent în dieta noastră, este adesea evidențiat pentru efectele sale nocive asupra sănătății, de la obezitate la diabet și boli cardiovasculare. Din fericire, există multe alternative care ne permit să ne bucurăm de bunătăți dulci care sunt mai sănătoase pentru noi.
Mierea
Întotdeauna există un borcan prin dulap, iar acesta poate fi foarte util pentru îndulcirea ceaiului, deserturilor etc. Are mai puține calorii decât zahărul alb și este o sursă de nutrienți benefici: vitamine, minerale și proprietăți antioxidante. Desigur, se recomandă insistent să alegi miere organică și franțuzească pentru a-i asigura calitatea. Poți înlocui 2 pătrățele de zahăr alb cu 1,5 lingurițe de miere.
Zahăr de cocos
Zahărul de cocos este obținut din seva florii de nucă de cocos și este apreciat pentru aroma sa caramelizată, care se pretează la fel de bine preparatelor dulci și sărate! Are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb și conține nutrienți precum fier, zinc, calciu și potasiu, precum și antioxidanți. Consumând zahăr din nucă de cocos, contribui și la protejarea planetei, deoarece producția sa este mai durabilă deoarece utilizează mai puțină apă și energie. Poți înlocui 2 pătrățele de zahăr alb cu 1,5 lingurițe de zahăr de cocos.
Siroul de agave
Siropurile de agave și de arțar sunt opțiuni naturale excelente pentru reducerea zahărului alb! Ambele au o putere de îndulcire mai mare decât zahărul rafinat, astfel încât poți reduce cantitatea pe care o folosești în preparatele tale. Siropul de agave este apreciat pentru gustul său neutru, care se adaptează bine la tot felul de rețete.
Poți înlocui 2 pătrățele de zahăr alb cu 1,5 lingurițe de sirop de arțar sau 1 linguriță de sirop de agave.
Zahărul integral
Mai puțin prelucrat decât zahărul alb, zahărul integral are un indice glicemic mai scăzut și conține minerale și vitamine precum calciu, magneziu, potasiu, fier și vitamine B. Ca și zahărul din nucă de cocos, producția sa are un impact mai redus asupra mediului, deoarece este prelucrat diferit. Poți înlocui 2 pătrățele de zahăr alb cu 1,5 lingurițe de zahăr integral.
Fructele de sezon sau cele uscate
Ce zahăr natural mai bun decât cel găsit în fructele de sezon sau uscate! Cunoscută sub numele de fructoză, aceasta are un indice glicemic scăzut și totuși este un îndulcitor eficient. Compotul de fructe este un înlocuitor excelent pentru prăjituri și fondante, iar fructele uscate adaugă o notă delicioasă batoanelor energizante, de exemplu.
Poți înlocui 2 pătrățele de zahăr alb cu 1 linguriță de piure sau concentrat de fructe (fructoză naturală).
Ștevia. Ștevia este o plantă renumită pentru puterea sa de îndulcire, care este de 200 până la 300 de ori mai mare decât a zahărului alb. Cu un indice glicemic de 0 și fără calorii, această plantă este o alternativă excelentă la zahărul alb atunci când nu este prea prelucrat! Chiar și dinții tăi îți vor mulțumi, deoarece nu provoacă carii.