5 nutrienți de consumat în fiecare zi pentru a reduce riscul de demență

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să reduci riscul de demență? De zeci de ani, lucrările oamenilor de știință au demonstrat în repetate rânduri că alimentația influențează direct sănătatea creierului. În general, o dietă bogată în alimente integrale și neprocesate contribuie la menținerea funcțiilor cognitive, în timp ce o dietă bogată în alimente procesate și carbohidrați rafinați accelerează îmbătrânirea creierului.

Un nou studiu realizat de cercetători asiatici a oferit o serie de informații suplimentare despre nutrienții cei mai protectori pentru creierul tău.

Ce nutrienți sunt asociați cu un risc mai mic de demență?

Publicat în revista Nutrients la 9 iunie 2025, studiul a urmărit peste 6.200 de adulți americani cu vârsta de 50 de ani. Cercetătorii au întrebat toți participanții, printr-un chestionar, cât de des au consumat peste 150 de alimente și băuturi în ultimul an, apoi au examinat fiecare nutrient individual.

Pentru a avea o idee clară despre impactul asupra cogniției, fiecare participant a trecut printr-o evaluare cognitivă. Iar apoi o altă persoană apropiată a fost invitată să răspundă la întrebări despre memoria acelei persoane.

Rezultatele au arătat că cinci nutrienți în special s-au dovedit a fi protectori și au redus drastic riscurile de demență:

Izoramnetina. Un flavonol vegetal cu efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare, prezent în ceapă, pere, mere, fructe de pădure, varză kale și alte legume

Fibrele. Un tip specific de carbohidrat care hrănește bacteriile intestinale și susține funcțiile cognitive, prezent în linte, fasole neagră, zmeură sau cereale integral

β-tocoferolii și β-tocotrienolii. Două forme de vitamina E cunoscute pentru activitatea lor antioxidantă și care se găsesc în semințele de floarea-soarelui, alune sau nuci

Manganul. Un oligoelement care joacă un rol în sinteza neurotransmițătorilor și protejează celulele creierului de daunele oxidative, prezent în ananas, nuci pecan sau chiar năut

Alți nutrienți asociați cu un risc de demență

Studiul a dezvăluit, de asemenea, fără prea multă surpriză, că dietele bogate în zaharuri adăugate erau asociate cu un risc crescut de demență. În schimb, anumiți nutrienți derivați din produse lactate, inclusiv lactoza, au fost, de asemenea, asociați cu un risc crescut.

Asta nu înseamnă neapărat că produsele lactate nu sunt benefice pentru creier. Bogate în vitamina D și calciu, doi nutrienți legați de îmbătrânirea sănătoasă, acestea sunt alimente complexe. Și, în studii precum acesta, fiecare nutrient este identificat ca fiind benefic sau dăunător. Gama largă de nutrienți poate influența impactul general al unui aliment în ambele sensuri.

Cum să mănânci corect pentru a-ți proteja creierul?

Alimentația are o influență asupra sănătății creierului.

Ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier. Anumite probleme medicale pentru care alimentația a fost recunoscută ca factor de risc (hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet) afectează, de asemenea, sănătatea cardiovasculară și cognitivă.

Obiceiurile alimentare sănătoase pe termen lung favorizează o bună sănătate a creierului.


Nu este niciodată prea târziu să schimbi regimul (chiar dacă experții recunosc că cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine).

Dieta occidentală actuală (bogată în sare, zahăr, calorii și grăsimi saturate) nu este bună pentru creier. Regimurile sănătoase menționate sunt regimul mediteranean, regimul DASH și regimul MIND, precum și regimul nordic.

Nu există un aliment care să fie o soluție miraculoasă împotriva demenței. Este o combinație de mai multe alimente și nutrienți într-o dietă echilibrată care protejează creierul.


O dietă bazată pe alimente de origine vegetală, bogată în fructe și legume variate, în special legume cu frunze verzi și fructe de pădure, îmbunătățește sănătatea cervicală. Și, prin urmare, reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Consumul de pește și crustacee pare să fie benefic pentru funcțiile cognitive. Asta datorită acizilor grași Omega-3.

Numeroase studii asociază un consum ridicat de grăsimi saturate cu declinul cognitiv și demențe precum boala Alzheimer. O dietă săracă în grăsimi, și mai ales în grăsimi trans și saturate, ar fi mai bună pentru creier.

Consumul excesiv de alcool este dăunător pentru sănătatea creierului.