Ai obiceiul să consumi nuci? Nucile nu sunt doar delicioase, ci sunt și aliați indispensabili pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. Fie că ești în căutarea unei gustări hrănitoare, fie că dorești să consumi mai puține proteine de origine animală, nucile se remarcă prin conținutul ridicat de proteine, perfecte pentru a te menține sătui și a stimula energia pe tot parcursul zilei. Descoperă care sunt cele cinci varietăți de nuci care se remarcă în acest domeniu.
5 nuci bogate în proteine
Oleaginoasele sunt plante cultivate pentru semințele sau fructele lor bogate în lipide, din care se extrag uleiuri alimentare. Din această familie fac parte semințele oleaginoase (embrionul plantelor), precum semințele de in, dovleac, floarea-soarelui, susan, cânepă, chia și mac, dar și fructele oleaginoase, în special diferite tipuri de nuci. Această categorie specifică include migdalele, alunele, nucile, nucile de caju, nucile pecan, nucile de Brazilia, nucile de macadamia și pistacele. Fructele uscate oleaginoase sunt considerate foarte energizante, dar se recomandă totuși consumul lor regulat: și pe bună dreptate, deoarece sunt bogate în „grăsimi bune”, în special în Omega-3. Dar și în proteine, fapt mai puțin cunoscut, după cum arată specialiștii.
Deci dacă ești în căutarea unui snack sățios și energizant, nucile sunt o alegere înțeleaptă. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale, grăsimi bune și, da, proteine. Dar știai că unele nuci conțin mai multe proteine decât altele?
Gustări sănătoase și bogate în proteine: 5 nuci de preferat
1. Arahide
Chiar dacă arahidele sunt, din punct de vedere tehnic, leguminoase (ca fasolea), ele se comportă ca nucile și sunt bogate în proteine. O uncie (aproximativ o mână) conține aproximativ 7 grame de proteine. Acest lucru face ca alunele să fie alegerea ideală pentru o gustare bogată în proteine. Untul de arahide este o altă modalitate simplă de a le savura. Trebuie doar să verificați eticheta și să alegeți unul care conține doar arahide și, eventual, puțină sare, fără zahăr sau ulei adăugat.
2. Migdalele
Migdalele sunt pline de beneficii. Ele oferă 6 grame de proteine pe uncie și conțin, de asemenea, fibre, magneziu și vitamina E, excelente pentru piele. Sunt o alegere înțeleaptă pentru a menține inima sănătoasă și a vă simți sătui. Adăugă-le în salate, fulgi de ovăz sau chiar în smoothie-uri.
3. Fisticul
Fisticul oferă, de asemenea, 6 grame de proteine pe uncie, precum și un aport important de fibre. Conțin antioxidanți specifici, luteină și zeaxantină, care contribuie la protejarea ochilor. În plus, conțin în mod natural melatonină, care te poate ajuta să dormi mai bine.
4. Nuci de caju
Nucile de caju conțin aproximativ 5 grame de proteine pe uncie. Sunt, de asemenea, bogate în fier și zinc, care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea energiei. Textura lor cremoasă le face un aliment de alegere pentru preparate dulci sau sărate.
5. Nuci
Nucile conțin aproximativ 4 grame de proteine pe uncie și sunt renumite pentru omega-3, acizi grași esențiali pentru creier. Acestea contribuie la sănătatea inimii și pot chiar ajuta la reducerea inflamațiilor. Adăugă-le în cereale, iaurt sau savurați-le simple.
Puține nuci în fiecare zi… cu condiția să nu exagerezi
Fiind o sursă excelentă de proteine vegetale, foarte utile pentru vegetarieni și vegani, nucile sunt delicioase consumate singure, ca garnitură pentru felurile principale, în sosuri și supe sau ca garnitură pentru deserturi (nu trebuie date întregi copiilor sub 6 ani, din cauza riscului de aspirare și sufocare). Dar se pare că, deși consumul lor prezintă multiple beneficii pentru sănătate, acest lucru este valabil numai cu condiția să nu se abuzeze de ele.
Nucile sunt sănătoase, dar sunt și bogate în calorii, așa că o mână mică (aproximativ 28 g) constituie o porție potrivită. Și rămâi la variante simple, adică aleg nuci cu puțin sau deloc sare, zahăr sau ulei adăugat. În cele din urmă, nu ezita să le amesteci, deoarece consumul unei varietăți de nuci îți va aduce diferite vitamine și minerale. Și asta știind totuși că, deși sunt o gustare excelentă, nu trebuie să le consideri singura sursă de proteine.