Vrei să afli câteva motive pentru a consuma pește la conservă? Conservele alimentare nu se bucură întotdeauna de o bună reputație în rândul consumatorilor. Cu toate acestea, după cum a explicat dieteticianul Breana Lai Killeen pe site-ul american Eating Well, anumite alimente, cum ar fi conservele de pește, oferă o serie de beneficii nutriționale.
5 motive bune pentru a consuma pește la conservă
Conservele reprezintă procesul de conservare a alimentelor, protejându-le în același timp de contaminare și deteriorare.
În ciuda acestui mod relativ sigur de a mânca, alimentele conservate sunt în general mai puțin atrăgătoare decât alimentele proaspete.
Și totuși, unele alimente conservate oferă numeroase beneficii nutriționale. După cum explică dieteticianul Andrea D’Ambrosio pe site-ul Canadian Food Basket, conținutul de minerale, vitamine liposolubile, proteine, grăsimi și carbohidrați rămâne relativ neschimbat în timpul procesului de conservare. Tratamentul termic poate chiar crește conținutul de antioxidanți al anumitor alimente, cum ar fi licopenul din roșiile conservate.
Pe lângă calitățile nutriționale ale alimentelor conservate, acestea au și un bun raport calitate-preț.
Cum aleg alimentele conservate?
Pentru a alege conservele potrivite, specialistul te sfătuiește să fii foarte atenți la o serie de factori.
Sarea. Specialistul sfătuiește să se opteze pentru alimente fără sare adăugată sau cu conținut redus de sare. Nu trebuie să existe mai mult de 200 mg de sodiu pe porție.
Lichidul de conservare. Potrivit dieteticianului, cel mai bine este să optezi pentru alimente conservate în apă și să eviți zaharurile adăugate în produsele dulci, cum ar fi fructele.
Lista de ingrediente. Dacă conserva pe care o dorești are o listă lungă de ingrediente, nu te deranja. Dieteticianul vrea să te asigure că ingrediente precum acidul ascorbic (aka vitamina C), tocoferolul (aka vitamina E) și acetatul (folosit ca antioxidant alimentar) sunt toate sigure pentru consum.
Aspectul cutiei. Pe raft, cel mai bine este să eviți cutiile cu lovituri, umflături sau crăpături. Aceste semne ar putea indica o contaminare bacteriană care duce la botulism, deși acest lucru nu este foarte frecvent la conservele vândute în supermarketuri.
Peștele: care sunt beneficiile nutriționale?
Peștele este un aliment cu multe beneficii pentru organism.
Peștele este una dintre principalele surse de acizi grași omega-3, care sunt necesari pentru dezvoltarea și buna funcționare a sistemului nervos. Peștele este, de asemenea, o sursă de proteine și minerale precum fosforul, iodul, zincul, cuprul, seleniul și fluorul, precum și vitaminele A, D și E, care sunt esențiale pentru o bună sănătate.
Prin urmare, este indicat să consumăm pește de două ori pe săptămână, combinând un pește gras cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 (somon, sardine, macrou, hering) cu un alt pește (merluciu, merluciu, cod, limbă de mare etc.), să variem speciile și locurile de aprovizionare, să consumăm anghilă doar în situații excepționale, pentru pescuitul recreativ, și să respectăm recomandările de a nu consuma pește în anumite zone.
Acum că știi mai multe despre beneficiile nutriționale ale conservelor și ale peștelui, iată 5 motive bune pentru a consuma conserve de pește.
Este o sursă bună de omega-3
Organismul uman este incapabil să producă acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru buna funcționare a anumitor funcții. Prin urmare, aceștia trebuie să fie consumați prin intermediul dietei sau sub formă de suplimente. Varietățile de pește care sunt de obicei conservate, cum ar fi hamsii, somon, sardine și ton, sunt toate surse excelente de acizi grași omega-3.
Pește la conservă – se păstrează mai bine decât produsele congelate sau proaspete
Conservele de pește și fructe de mare au avantajul de a putea fi păstrat mai mult timp decât peștele proaspăt. Aceasta poate fi de până la câțiva ani. Peștele congelat se păstrează cu siguranță mai mult decât peștele proaspăt, dar nu la fel de mult ca peștele la conservă.
Este un aliment sustenabil
Dacă ești preocupat de sustenabilitatea și impactul asupra mediului al produselor pe care le consumi, peștele la conservă poate fi o opțiune sustenabilă pentru fructele de mare. Într-adevăr, multe companii acordă prioritate colaborării cu pescăriile și fabricile de conserve locale care aderă la practici de pescuit durabile. Cu toate acestea, merită să verifici pe cutii că pescăriile folosesc echipamente ecologice.
O sursă excelentă de vitamina D și calciu
Pe măsură ce îmbătrânim, este important să ne asigurăm că avem oase puternice pentru a evita tot felul de boli asociate. Astfel, calciul și vitamina D sunt esențiale. Conservele de pește precum tonul, somonul, păstrăvul și sardinele sunt surse excelente de calciu și vitamina D.
Este excelent!
În plus față de numeroasele beneficii descrise mai sus, peștele la conservă este delicios și ușor de preparat. De la ton pentru o rețetă de paste până la hamsii pentru salata Caesar, conservele de pește sunt versatile și indispensabile pentru anumite rețete.