5 ingrediente care înlocuiesc zahărul

Photo of author

By Ramona Fustos

Zahărul rafinat pe care îl folosim cel mai des în alimentația noastră este lipsit de toate vitaminele și mineralele, deci nu este benefic pentru organismul nostru. Din fericire, există alternative mai sănătoase pentru a-ți îndulci mâncarea. Iată câteva ingrediente la care poți apela pentru a înlocui zahărul alb.

Zahărul poate fi înlocuit cu mierea

Mierea este la fel de dulce ca zahărul rafinat și are același efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, ea conține un număr mare de vitamine, minerale și antioxidanți, spre deosebire de zahărul alb rafinat, care nu conține niciunul.

Astfel, consumată cu moderație, mierea este un adevărat aliat al sănătății: este antibacteriană, joacă un rol în prevenirea anumitor boli și, de asemenea, va stabiliza flora intestinală.

Pentru a înlocui 100 g de zahăr în preparatul tău, adaugă 50 g de miere și optează pentru o rețetă mai interesantă din punct de vedere nutrițional.

Siropul de arțar

Siropul de arțar este seva arțarului, care nu a fost supusă niciunei alte prelucrări decât gătirea. Este un zahăr natural care conține, în cantități potrivite, minerale precum calciu și fier, vitamine precum vitamina B și antioxidanți. De asemenea, are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul alb.

Aroma sa unică este foarte apreciată la clătite și pancakes. Poate fi folosit și pentru îndulcirea iaurturilor sau pentru a înlocui zahărul în produsele de patiserie de casă.

Sfat: dacă te decizi să schimbi zahărul din deserturile tale, regula este următoarea: înlocuiește 100 g de zahăr cu 100 g de sirop de arțar, dar elimină 25 g dintr-un alt ingredient lichid (lapte, suc, apă) prezent în rețetă.

Siropul de agave

Siropul de agave are o textură asemănătoare cu mierea lichidă și provine de la un cactus care se găsește în Mexic, numit „Agave”. Are o putere mare de îndulcire (este de trei ori mai dulce decât zahărul alb), având în același timp un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face un zahăr interesant pentru diabetici, deoarece îi va ajuta să își regleze nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, este bun pentru sănătate, deoarece conține fier, potasiu, calciu și magneziu. În rețetele tale, înlocuiește 100 g de zahăr cu 50 g de sirop de porumb.

Stevia

Stevia este o plantă originară din America de Sud care are de 300 de ori puterea de îndulcire a zahărului. Fără calorii sau carbohidrați, este foarte apreciată de diabetici și de persoanele care încearcă să piardă sau să își stabilizeze greutatea.

Stevia se găsește sub formă de lichid sau pudră pe rafturile supermarketurilor. În plus, se gătește foarte bine, ceea ce o face o alternativă perfectă pentru îndulcirea cremelor sau a deserturilor coapte.

Atenție, însă, la aroma sa puternică de lemn dulce, care nu este pentru toată lumea.

Zahărul din nucă de cocos

Zahărul din nucă de cocos este un zahăr natural, nerafinat. Acesta provine din seva florilor de nucă de cocos. Este un îndulcitor foarte benefic pentru organism, deoarece conține fier, magneziu, potasiu, vitamina B și vitamina C. Are un indice glicemic foarte scăzut, oferind organismului energie pe termen lung, fără o creștere a glicemiei, și este potrivit pentru diabetici.