5 beneficii ale consumului de citrice

Photo of author

By Ramona Fustos

Este frig afară și sistemul tău imunitar este la cel mai scăzut nivel? Nu o putem spune suficient de des, dar trebuie să consumi citrice! Bogate în vitamine, acestea te vor ajuta să treci nevătămat peste iarnă. Un adevărat atu pentru sănătatea ta, vei găsi cu siguranță citricele care îți plac cel mai mult, de la portocale la grapefruit și lămâi…

Care sunt diferitele tipuri de citrice?

Considerate a fi fructele soarelui, citricele sunt originare din Asia de Sud-Est. Portocale, lămâi, grapefruit sau clementine, pulpa lor suculentă și uneori acră este esențială iarna. Încărcată cu uleiuri esențiale, coaja groasă a citricelor parfumează aerul cu mirosul său. Citricele sunt cunoscute ca fiind bogate în vitamina C, astfel încât aproape că poți obține aportul zilnic recomandat.

De asemenea, lămâile conțin vitaminele B și E. Spre deosebire de alte citrice, lămâile sunt sărace în carbohidrați, iar fibrele solubile reprezintă aproximativ 2,1% din greutatea lor totală. Au un conținut energetic scăzut, dar sunt bune pentru detoxifierea organismului. Cu toate acestea, sucul de lămâie nu conține practic fibre.

Un alt fruct citric este unul dintre cele mai cultivate în lume: portocala! Este 85% apă și are un conținut moderat de energie. Este foarte populară iarna, iar noi adorăm un pahar de suc de portocale proaspăt stors dimineața. De asemenea, ne plac portocalele roșii, a căror pulpă își datorează culoarea distinctivă conținutului de pigment roșu antocianină, un flavonoid.

Grepfrutul și pomelo sunt, de fapt, citrice distincte, dar diferența nu este adesea făcută. Pomelo crește în bazinul mediteraneean și în America de Nord, spre deosebire de grapefruit, care crește în Asia sau în pădurile tropicale. Grapefruitul conține flavonoide, limonoide și, desigur, vitamina C!

În sfârșit, nu uita clementina, o încrucișare între mandarină și portocala amară. Cu gustul său dulce, se adresează tuturor și este bogată în vitamina B. Are un conținut energetic scăzut, dar este o sursă excelentă de minerale și oligoelemente.

Citricele reglează tranzitul intestinal

Citricele conțin între 1,3g și 2g de fibre la 100g. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și combat constipația. De asemenea, constituie o sursă bună de energie.

Clementinele, de exemplu, sunt ușor de digerat. În plus, furnizează o mulțime de substanțe nutritive: vitaminele B1, B9, C, potasiu, calciu, magneziu, fier… și este sunt un fruct foarte sărac în calorii. De asemenea, sunt bune pentru sistemul digestiv, deoarece are un gust blând. Portocalele sunt, de asemenea, bogate în fibre, pentru a ajuta la tranzitul intestinal. Întreagă sau stoarsă, are multe beneficii.

Și grepfrutul ajută la combaterea constipației și stimulează digestia.

Citricele detoxifică ficatul

Consumul de citrice este eficient pentru detoxifierea ficatului, permițându-ți să elimini toxinele din organism. Lămâile, în special, sunt bogate în potasiu, calciu și magneziu, ajutând la reechilibrarea bazei acide a organismului. Stimulează sucurile gastrice și ajută digestia. Așadar, atunci când ficatul tău este obosit de excesele sezonului festiv, nu ezita să bei un pahar de apă călduță cu puțin suc de lămâie!

Citricele sunt adevărați antioxidanți

Citricele conțin cantități mari de flavonoide, antioxidanți naturali care reduc hipertensiunea arterială și optimizează rezistența și capacitatea de dilatare a vaselor de sânge. Antioxidanții (flavonoide și limonoide) conținuți în lămâi ar putea juca un rol în combaterea bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer. De asemenea, acestea ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de inimă.