În luna octombrie, dacă îți dorești să mănânci mai sănătos, am selectat în acest articol, 5 alimente bune pentru sănătate pe care trebuie neapărat să le incluzi în farfurie!
Nucile
Bogată în acizi grași polinesaturați, nuca este excelentă pentru sănătate. Datorită acestor „grăsimi bune” și a consumului de 4 până la 8 nuci pe zi, ar permite scăderea nivelului de lipide din sânge și a colesterolului LDL (numit și „colesterol rău”).
Nuca constituie, de asemenea, o sursă foarte bună de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care reduc daunele cauzate de radicalii liberi, care pot provoca anumite tipuri de cancer și anumite boli legate de îmbătrânire.
Nucile aduc organismului fibre, care, pe lângă prevenirea constipației, ar contribui la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare sau a diabetului de tip 2. Reamintim că aportul zilnic recomandat de fibre pentru o femeie cu vârsta între 19 și 50 de ani este de 25 g, iar pentru un bărbat de aceeași vârstă este de 38 g.
Atenție totuși, nuca este bogată în lipide. Drept urmare poate fi responsabilă de creșterea în greutate. Prin urmare, se recomandă consumul a maximum 6 nuci pe zi.
Dovleacul și dovleacul plăcintar
Datorită conținutului lor de carotenoizi precum beta-carotenul sau luteina, dovleacul și bostanul sunt antioxidanți excelenți. Pe lângă faptul că este o sursă de vitamina A, beta-carotenul are un efect antioxidant care stimulează sistemul imunitar. Ceea ce este interesant mai ales când temperaturile încep să scadă și organismul nostru devine astfel mai vulnerabil.
Dovleacul conține, de asemenea, luteină. Aceasta ajută la protejarea maculei și a retinei ochiului de stresul oxidativ, limitând astfel riscul de degenerare maculară și cataractă.
În sfârșit, dovleacul are avantajul de a fi sărac în calorii. 100 g valorează 34 kcal, știind că greutatea medie a unui dovleac este de 5 kg.
Ceapă, usturoi și eșalotă
Studiile arată că un consum regulat de legume din familia Liliaceae, cum ar fi ceapa, usturoiul sau ceapa eșalotă, ar proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.
Consumate zilnic, ar reduce nivelul de trigliceride din sânge și ar diminua agregarea plachetară (plachetele care se lipesc unele de altele în vasele de sânge), responsabilă de cazurile de tromboză și de bolile cardiovasculare.
Puțin calorică, o ceapă crudă reprezintă aproximativ 35 kcal. Are și avantajul de a intensifica gustul multor preparate și de a fi un aliat excelent în bucătărie.
Sfecla
Sfecla face parte dintre legumele cu cel mai mare putere antioxidantă, în special pentru că conține betalaine, o familie de pigmenți care îi conferă culoarea foarte vie și care se găsesc rar la alte plante.
Sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A și vitamina K. Aceste vitamine, esențiale pentru buna funcționare a organismului, ar permite prevenirea, respectiv, a anumitor tipuri de cancer sau a anumitor boli degenerative și a osteoporozei.
Broccoli
Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina K. Vitamina C, deși nu dă energie, ar avea un efect obositor și destresant atunci când este luată în cure. De asemenea, stimulează sistemul imunitar și ar proteja astfel împotriva bolilor de iarnă, cum ar fi răceala.