5 alimente de evitat dacă ai ovare polichistice

Photo of author

By Ramona Fustos

În cele ce urmează îți vom enumera 5 alimente de evitat dacă ai ovare polichistice. La fel ca 8-13% dintre femeile de vârstă fertilă, suferi de sindromul ovarelor polichistice? Pentru a reduce simptomele și a trăi mai bine cu această afecțiune, trebui să eviți aceste 5 alimente.

Afectând aproximativ una din zece femei din întreaga lume, sindromul ovarelor polichistice este o patologie hormonală frecventă.

Care sunt cauzele sale? O funcționare defectuoasă a producției de hormoni:

-LH, un hormon sexual feminin implicat în reglarea ciclului menstrual și în declanșarea ovulației. În cazul SOPC, producția sa este excesivă, perturbând ovulația și ducând la o sinteză ridicată de androgeni, hormonii masculini.

-de insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge, ducând la rezistență.

Simptomele includ adesea acnee, hiperpilozitate, căderea părului, creșterea în greutate și cicluri neregulate. În cele mai grave cazuri, PCOS este asociat cu un risc de diabet de tip II și infertilitate.

Pentru a trăi mai bine cu această afecțiune, se recomandă să acorzi o atenție deosebită dietei și să limitezi aceste 5 categorii de alimente. Zahărul este un aliment pro-inflamator. Deci alimentele bogate în zahăr sunt primul lucru de evitat în cazul sindromului ovarului polichistic.

Acesta crește producția de insulină, care la rândul ei favorizează:

-o creștere a androgenilor.

-agravarea simptomelor.

-riscul de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip II.

Așadar, chiar dacă nu sunt interzise, limitează dulciurile, produsele de patiserie, ciocolata și băuturile răcoritoare. Acestea sunt adevărate bombe de zahăr.

În ceea ce privește fructele, se recomand să se consume cu o sursă de grăsimi (migdale, nuci, alune etc.) și o sursă de proteine (skyr, de exemplu) pentru a reduce sarcina glicemică totală și a evita un vârf de insulină.

Carnea grasă și mezelurile

Carnea grasă și mezelurile conțin acizi grași saturați, nu este deloc bună pentru ovare polichistice. Deși grăsimile bune pot fi consumate fără nicio problemă, se recomandă limitarea proporției de acizi grași saturați.

Consumul acestora ar putea declanșa o cale moleculară a inflamației mai mare decât la femeile fără boală. Acest lucru ar avea un impact asupra hiperandrogenismului și asupra riscului de ateroscleroză. Cel puțin, asta sugerează acest studiu recent.

Pentru a reduce efectele negative ale acizilor grași saturați, evită cărnurile grase, mezelurile și alimentele prăjite.

Preferă acizii grași buni, bogați în omega-3, cum ar fi uleiul de rapiță sau de in, somonul, nucile etc.

Alcoolul nu este bun pentru ovare polichistice

Alcoolul favorizează inflamația. Drept urmare, dacă suferi de ovare polichistice trebuie să îl eviți. Nu este un secret faptul că alcoolul este un aliment pro-inflamator! Pentru persoanele cu sau fără sindromul ovarului polichistic. Iată deci un bun memento al legăturii dintre inflamația tractului gastrointestinal și consumul de alcool.

Bea deci cu moderație la ocazii speciale sau la sfârșit de săptămână.

Produse ultraprocesate

Produsele ultraprocesate sunt adesea bogate în zaharuri adăugate, carbohidrați cu indice glicemic ridicat și acizi grași saturați și trans. Cu alte cuvinte, un cocktail bun pentru agravarea simptomelor SOPC.

Deși pot fi practice în viața de zi cu zi, trebuie să se limitze utilizarea mâncărurilor gata preparate, a pastelor industriale, a supelor deshidratate, a batoanelor de ciocolată și a cerealelor pentru micul dejun.

Carbohidrați cu indice glicemic ridicat

Pâinea și produsele cerealiere rafinate cresc nivelul zahărului din sânge

Carbohidrații cu indice glicemic ridicat provoacă aceeași problemă ca și alimentele zaharoase. Aceștia fac ca nivelul zahărului din sânge să crească vertiginos după ingestie, ceea ce duce la o creștere bruscă a insulinei.

Pentru a le reduce impactul asupra glicemiei, combină-le cu o sursă de grăsimi sau proteine.