Pentru a reduce impactul nostru ecologic, ar fi bine să se consume alimente care sunt la fel de bune pentru noi pe cât sunt de bune pentru planetă. Care sunt acestea?
De la producția de alimente până la consum, modelul nostru alimentar joacă un rol semnificativ în încălzirea globală. Producția agricolă este responsabilă cu până la 70% până la 80% din despăduriri și de 20% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, alegerile noastre alimentare au un impact semnificativ asupra mediului, iar pentru a reduce acest impact, este esențial să adoptăm obiceiuri alimentare mai durabile, favorizând produsele locale, de sezon, cu o amprentă de carbon redusă.
Alimente bune pentru sănătate – Fructe și legume locale și de sezon
De ce sunt bune pentru noi? Legumele și fructele proaspete, în special atunci când sunt de sezon, sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru o sănătate bună.
De ce sunt aceste alimente bune pentru planetă? Pentru cultivarea lor este nevoie de mai puțin transport și de mai puține resurse, ceea ce reduce emisiile de CO2. În plus, acestea sunt adesea cultivate cu mai puține pesticide și îngrășăminte.
Leguminoase (linte, năut, fasole)
De ce sunt bune pentru noi? Bogate în proteine vegetale, fibre și minerale, leguminoasele sunt alimente excelente pentru sănătatea inimii și digestie.
De ce sunt bune pentru planetă? Leguminoasele necesită puțină apă și îmbogățesc solul cu azot, reducând nevoia de îngrășăminte chimice. Pe lângă faptul că mențin calitatea solului prin combaterea eroziunii și a epuizării, ele limitează emisiile de gaze cu efect de seră.
Legume rădăcinoase (morcovi, păstârnac, cartofi)
De ce sunt bune pentru noi? Cartofi, sfeclă roșie sau chiar morcovi, legumele rădăcinoase sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, precum și diverși antioxidanți și minerale, inclusiv potasiu.
De ce sunt bune pentru planetă? Aceste organe îngropate joacă un rol crucial în alimentația umană, deoarece sunt adesea singurele culturi disponibile în anumite regiuni. În plus, ele stochează apă și nutrienți în tuberculii și rădăcinile lor, permițându-le să reziste eficient secetei.
Cereale integrale (quinoa, ovăz, orez brun)
De ce sunt bune pentru noi? Cerealele integrale păstrează toate părțile bobului. Prin urmare, sunt mai bogate în fibre, vitamine și minerale precum fierul și magneziul.
De ce sunt bune pentru planetă? Cerealele integrale, mai ales dacă sunt cultivate în mod durabil, necesită mai puțină energie și resurse decât cerealele rafinate și prelucrate.
Alimente bune pentru sănătatea ta: alge marine și plante marine
De ce sunt bune pentru noi? Algele marine sunt bogate în minerale, vitamine și antioxidanți și conțin acizi grași esențiali pentru creier.
De ce sunt bune pentru planetă? Algele marine cresc fără sol și cu puțină apă, dar mai ales absorb CO2 – de trei ori mai mult decât pădurea tropicală amazoniană – ceea ce o face extrem de durabilă și benefică pentru planetă.