Cauți alimente bune pentru sănătatea rinichilor? Aceste organe emonctorii îndeplinesc funcții esențiale, așa că este important să ai grijă de ele. Anumite alimente le pot da o mână de ajutor. Să aruncăm o privire la câteva dintre alimentele care ar trebui să fie mai des în farfuria ta.
Sănătatea rinichilor ține și de alimentație
Localizați în abdomen, de o parte și de alta a ultimelor două coaste, rinichii joacă numeroase roluri. Cert este că toate sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Ei filtrează deșeurile (uree și creatinină) transportate de sânge și le evacuează în urină, reglează conținutul de apă și minerale (sodiu, potasiu etc.) necesar organismului și produc hormoni esențiali, printre care eritropoietina (EPO). Aceasta din urmă stimulează producția de globule roșii, și renina, care ajută la controlul tensiunii arteriale.
Pentru a-l ajuta în sarcinile sale, alimentația are deci un rol important de jucat. Asta deoarece anumite alimente au proprietatea de a susține funcțiile sale.
Apa susține munca rinichilor
Rinichii au nevoie de apă pentru a funcționa așa cum trebuie. Nu numai că acest aport poate facilita munca lor de eliminare a deșeurilor și a toxinelor, dar bând apă în cantități suficiente permite, diluând urina, să se diminueze riscul de a suferi de calculi renali. Este recomandat să se consume în fiecare zi în jur de 1,5-2 litri de apă. Asta în funcție de importanța activității tale fizice sau de temperaturile de afară.
Dacă nu îți place apa în varianta sa naturală, poți miza pe apele aromatizat cu lămâie, cu mentă, sau poți bea ceaiuri.
Castravetele, un bun diretic pentru rinichi
Este un adevărat rege atunci când vine vorba despre eliminare: are un nivel de 96,3% apă. Deci este o legumă cu un efect diuretic. În plus, mai conține și o frumoasă cantitate de siliciu sau de sulf, adică două minerale care ajută și stimulează rinichii. Se poate consuma în salate sau alături de un iaurt pentru a însoți diverse crudități.
Banana, o sursă de potasiu
Potrivit unui studiu publicat în 2019, la care au participat 5 000 de persoane, „potasiul alimentar a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a bolii renale cronice” . Unul dintre alimentele cele mai bogate în potasiu este banana, cu un conținut de 320 mg/100 g .
Importanța leguminoaselor pentru sănătatea rinichilor
Pentru o bună sănătate a rinichilor, este important să fii cu ochii pe aportul de proteine. În exces, acest macronutrient, al cărui produs de degradare este ureea în timpul digestiei, suprasolicită activitatea rinichilor și se poate acumula în sânge. Pentru a limita sarcina acestui organ, este indicat să reduci carnea roșie și mezelurile. Este important și să acorzi un loc de frunte surselor de proteine precum leguminoasele (linte, năut, fasole, soia etc.) și cerealele (mei, grâu, spelt etc.).
Infecțiile nu trebuie tratate cu ușurință
În timp ce cistita nu are niciun efect asupra funcției renale, infecțiile urinare cu febră (pielonefrita) ar trebui să determine întotdeauna efectuarea unor teste de creatinină. De asemenea, trebuie avută grijă cu anumite infecții bacteriene (cum ar fi streptococul). Asta deoarece dacă sunt tratate necorespunzător, pot duce la glomerulonefrită: inflamație care perturbă capacitatea rinichilor de a filtra corect urina, ducând la o acumulare de toxine în organism. În ceea ce privește pietrele la rinichi, care sunt uneori rezultatul unei infecții, acestea trebuie întotdeauna tratate de un specialist pentru a identifica cauza și a preveni reapariția, deoarece cu cât sunt mai multe pietre, cu atât rinichiul suferă mai mult.