3 reguli ayurvedice pentru o digestie perfectă și o dispoziție bună

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să cunoști 3 reguli ayurvedice pentru o digestie perfectă? Conform Ayurveda, echilibrul microbiotei intestinale influențează în mod direct emoțiile noastre. Citind acest articol, vei afla care sunt cele trei principii alimentare simple pentru a calma mintea, având grijă de intestin.

3 reguli ayurvedice pentru o digestie perfectă și o dispoziție bună

Deși în ultimii ani s-a demonstrat pe larg că starea microbiotei noastre afectează în mare măsură restul sănătății noastre generale, aceasta ar putea avea un rol la fel de important asupra sănătății noastre mentale.

Când este dezechilibrată, se spune că suferim de disbioză. Acest fenomen este însă la originea multor afecțiuni pe care le asociem mai degrabă cu psihicul decât cu sistemul digestiv.

Anxietate, oboseală cronică, tulburări de dispoziție sau chiar probleme ale pielii… Tulburări care pot proveni din flora intestinală. Iar această legătură între intestinul nostru și mintea noastră, pe care știința o numește acum axa intestin-creier, este deosebit de prezentă în Ayurveda. O tehnică de medicină tradițională milenară originară din India.

Legătura dintre creier și minte în Ayurveda

În Ayurveda, mintea și intestinul sunt indisociabile. Conform acestui sistem medical străvechi, alimentele pe care le consumi și puterea digestiei tale determină calitatea gândurilor și a minții dvs. De altfel, din această tradiție provine celebrul proverb „Ești ceea ce mănânci”.

Astfel, conform acestei tradiții, cea mai rapidă modalitate de a-ți schimba starea de spirit ar fi să-ți modifici alimentația, să-ți îmbunătățești sănătatea intestinală și să-ți modifici microbiomul.

Nu este necesar să treci de la o zi la alta la o dietă de tip ayurvedic, în special deoarece corpul se schimbă în timp și este la fel de important să-ți adaptezi dieta la vârsta ta.

Cu toate acestea, există trei principii fundamentale ale dietei ayurvedice pe care aceasta le recomandă pentru fiecare tip de constituție fizică și mentală. Nu uitați că nu ești obligat să faci totul în același timp. Începe cu un pas, apoi treci la următorul când te simți pregătit.

Consumă alimente bogate în prana

În sanscrită, „prana” înseamnă forța vitală. Poți considera că este energia care ne menține sănătoși și plini de vitalitate. Conform Ayurveda, anumite alimente sunt mai bogate în prana decât altele. În special alimentele proaspete și integrale, precum și alimentele integrale provenite din pământ, cum ar fi cerealele, nucile, semințele, fructele uscate și lintea.

Conform acestei tradiții, alimentele care au fost cultivate fără pesticide, adică provenite din agricultura ecologică, tind să fie mai bogate în prana decât altele. De asemenea, alte alimente specifice, precum mierea și ghee, sunt, de asemenea, o sursă concentrată de prana, continuă specialistul.

Fă din prânz cea mai copioasă masă a zilei

Puterea digestivă este denumită „agni” în Ayurveda. Un lucru care înseamnă „foc” în sanscrită. Astfel, conform acestei practici, focul nostru digestiv este strâns legat de soare. Soarele care este sursa de foc a întregii noastre planete datorită căldurii și luminii pe care le furnizează.

Conform acestei logici, ar trebui să luăm cea mai copioasă masă a zilei când soarele este cel mai puternic, la prânz. Când soarele este cel mai slab, seara, ar trebui să consumăm cât mai puțină mâncare posibil, iar aceasta ar trebui să fie ușoară și ușor de digerat.

Desigur, nu este întotdeauna ușor să respecți această regulă în funcție de obiceiuri, dar dacă o faci cât mai des posibil, aceasta ar putea asigura o creștere semnificativă a energiei și a clarității mentale.

Mănâncă până când te simți sătul în proporție de 80%

Creierului îi trebuie aproximativ 10-15 minute pentru a realiza că ești sătul. De aceea ar trebui să încetezi să mănânci imediat ce observi că ești sătul în proporție de aproximativ 80%. Acest lucru ar trebui să îmbunătățească digestia și, prin urmare, starea mentală.

Stomacul tău este un sac care are nevoie de spațiu pentru a amesteca mecanic conținutul digestiv și a descompune alimentele. Dacă mănânci până când ești complet sătul, când stomacul tău este practic la capacitatea sa fizică maximă, nu mai este loc pentru a amesteca alimentele în vederea descompunerii lor.