16 septembrie 1977: Ziua în care Maria Callas a murit în apartamentul ei din Paris

Photo of author

By Ramona Fustos

Una din cele mai faimoase cântărețe din istorie, Maria Callas, a stârnit tot felul de pasiuni. A murit pe 16 septembrie 1977 la Paris, la vârsta de 53 de ani. Timp de mai bine de 30 de ani, circumstanțele morții sale au rămas un mister.
Născută la 2 decembrie 1923 la New York, într-o familie de imigranți greci, Maria Callas a făcut primii pași în operă la sfârșitul anilor 1930. Dar cariera ei a început cu adevărat la Verona, în 1947. Ea a devenit „la Callas” și a cântat pe marile scene ale lumii.


După ani de zile în care a interpretat cele mai mari opere, a susținut ultimul său concert în Japonia pe 11 noiembrie 1974, cu trei ani înainte de a muri.


Ziua în care Maria Callas a murit în apartamentul ei din Paris


După ani de faimă și succes internațional, Maria Callas și-a petrecut ultimii ani de viață singură la Paris, pe bulevardul Georges-Mandel 36, în arondismentul 16. La etajul al treilea al apartamentului său, singură, Sophia Cecilia Kalos, numele său adevărat, a murit la 16 septembrie 1977.


Înmormântarea ei a avut loc în catedrala greacă Saint-Étienne din Paris, în arondismentul 16. Ea este înmormântată în cimitirul Père-Lachaise. Pentru a completa misterul morții sale, un nou incident a avut loc atunci când urna ei funerară a dispărut. A fost găsită câteva zile mai târziu. Cenușa ei a fost apoi împrăștiată în Marea Egee.


Știința vine în ajutorul legendei


Moartea Mariei Callas la 16 septembrie 1977 a alimentat multe fantezii. A fost vorba despre de o sinucidere prin supradoză de droguri? De o crimă murdară pentru a profita de averea sa sau de un declin voluntar din cauza durerii după moartea marii sale iubiri, miliardarul Aristotel Onassis? Un mister dens înconjoară încă dispariția celei care a fost supranumită „Diva” pentru vocea sa unică și capriciile sale de vedetă. Doi cercetători italieni în logopedie de la Universitatea din Bologna, Franco Fussi și Nico Paolillo, nu au crezut niciodată în teoria unei morți voluntare. Asta chiar dacă cântăreața se retrăsese treptat din lume în apartamentul său parizian de pe bulevardul Georges-Mandel nr. 35, în arondismentul 16.


Potrivit „La Stampa”, cei doi medici sunt absolut siguri. Maria Callas suferea de o boală gravă numită dermatomiozită. Aceasta din urmă este o boală a colagenului din mușchi și din piele, care a fost cauza morții sale. Afecțiune rară, adesea asociată cu o altă colagenoză, vasculită sau cancer, în special bronșic sau digestiv (sindrom paraneoplazic), boala a provocat treptat cedarea mușchilor laringelui. De unde și problemele de voce de care soprana a suferit de la sfârșitul anilor 1950 încoace.

Tratamentul pentru vindecarea bolii, care s-a agravat considerabil de-a lungul anilor, făcând ca vocea sopranei din secolul al XX-lea să devină aproape apofoniană, bazat pe corticoizi și imunosupresoare, a provocat insuficiență cardiacă. Aceasta este declarația celor doi cercetători în cadrul unei mese rotunde dedicate analizei științifice a fenomenului Callas. Pentru a stabili acest fapt medical, Franco Fussi și Nico Paolillo au supus înregistrări ale Mariei Callas unei analize spectrografice. Aceasta din urmă a dezvăluit că „Diva” nu putea cânta anumite note la sfârșitul vieții sale fără să simtă dureri insurmontabile.