Temperaturile au scăzut vertiginos, cerul este și el gri și se pare că nu reușești să treci peste o răceală. Cu nasul încă puțin înfundat și cu acea tuse care nu vrea să dispară, iată 10 sfaturi pentru a-ți recăpăta vitalitatea.
O răceală poate fi o infecție comună și benignă, dar nu este mai puțin enervantă. În majoritatea cazurilor, răceala dispare spontan, dar există modalități de ameliorare a simptomelor. Înainte de a lua orice automedicație, îți recomandăm să te adresezi medicului dacă ai dubii cu privire la identitatea afecțiunii.
1. Inspiră pentru a te curăța și a scăpa de o răceală
Pentru a trece complet peste o răceală, trebuie să diluezi secrețiile nazale și să cureți sinusurile cu soluție salină fiziologică. Pentru a-ți prepara propria soluție, fierbe o jumătate de litru de apă și adaugă o lingură bună de sare grunjoasă și puțin cimbru sau câteva picături de ulei de cimbru sau eucalipt.
2. Apă caldă pentru tuse
Pentru a scăpa de o răceală și pentru a calma gâtul adaugă sucul de la o lămâie stoarsă și o lingură de miere (cu cimbru, și mai bine) la o cană de apă fierbinte. Această băutură are un efect antiinflamator datorită mierii, despre care se spune că poate calma gâtul și este, prin urmare, un antitusiv, și a vitaminei C conținute de citrice.
3. Uleiuri esențiale pentru calmare
Pentru a ucide răceala și a preveni infecțiile, uleiul esențial de care ai nevoie este cel de Eucalyptus radiata (o picătură pe o jumătate de bucată de zahăr și las-o să se topească sub limbă). Pentru a debloca nasul, folosește niaouli (câteva picături pe o batistă, inhalate de mai multe ori pe zi). Seara, inhalează-le turnându-le într-un bol cu apă foarte fierbinte și inspirând aburii.
4. Ardei iute pentru gargară
Ardeiul iute de Cayenne este un excelent antiseptic, iar salvia calmează gâtul. Pune patru lingurițe de salvie proaspătă și o felie de ardeiu iute cayenne în apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de oră. Adaugă puțină sare de mare, două lingurițe de miere și două de oțet de cidru. Folosește acest amestec pentru a face gargară de mai multe ori pe zi.
5. Cimbru pentru dezinfecție
Ceaiul de cimbru este un excelent dezinfectant pentru gât și tractul respirator. Cimbrul poate fi folosit și sub forma unui sirop de casă (mai eficient decât o infuzie). Se toarnă două căni de cimbru uscat într-un litru de apă clocotită. Se lasă la macerat timp de patru ore, apoi se strecoară. Se fierbe la foc mic cu un kilogram de zahăr, apoi se lasă să se răcească după ce se îndepărtează spuma.
6. O cârpă umedă pentru o respirație mai bună
O tuse puțin uscată noaptea se poate datora uscăciunii camerelor încălzite iarna. Pentru a umidifica dormitorul, uscă-ți rufele acolo, ca o excepție.
7. Fier pentru forță și pentru a trece mai rapid peste o răceală
Alege alimente bogate în fier: spanac, linte, năut, ouă, cereale integrale etc.
8. Fructe pentru energie
Portocalele, clementinele și kiwi sunt surse de energie. Consumă-le cu generozitate, singure sau într-o salată de fructe, stropite cu suc de lămâie și puțină miere bio.
9. Ceai de citrice pentru creșterea imunității
Acest remediu de modă veche este excelent pentru tractul respirator și pentru sănătatea generală.
10. Vitamina C pentru o vindecare mai rapidă
Cercetările au arătat că administrarea de vitamina C poate scurta durata unei boli cu câteva zile, reducând în același timp simptomele alergiilor. Coacăzele negre, ardeii, pătrunjelul, lămâile, ierburile aromatice, fructele roșii, conopida și varza roșie sunt printre cele mai bune surse de vitamina C. Nu uita de suplimentele alimentare.