Mai multe alimente pot interacționa cu medicamentele și pot avea un impact asupra eficacității sau efectelor adverse ale acestora. În funcție de situație, este posibil să fie necesar să aștepți o anumită perioadă de timp între administrarea medicamentului și masă. Uneori, farmacistul îți va cere să eviți anumite alimente pe durata tratamentului sau să ai grijă la ceea ce mănânci.
Iată zece tipuri de alimente care interacționează frecvent cu medicamentele.
Grapefruit
Acest citric influențează transportul substanțelor în organism de către celulele tractului digestiv și poate influența 50 de medicamente diferite. Grapefruitul poate neutraliza efectele anumitor medicamente.
Lapte
Produsele lactate pot îngreuna asimilarea anumitor antibiotice de către organism. Mineralele precum calciul și magneziul sunt parțial responsabile pentru acest fenomen. Dacă iei antibiotice, informează-te cu privire la alimentele și băuturile care trebuie evitate.
Ciocolata
Ciocolata neagra este unul dintre alimentele care pot interfera cu efectele somniferelor. De asemenea, poate intensifica efectele anumitor medicamente stimulante.
Suplimente alimentare cu fier
Acestea pot reduce efectele levotiroxinei, numită și L-tiroxină, utilizată pentru tratarea deficitului de hormoni tiroidieni. Dacă iei acest medicament împreună cu un complex multivitaminic, verifică dacă acesta conține fier. Dacă ai nevoie de acest supliment alimentar, consultă medicul.
Alcoolul
Anulează efectele anumitor medicamente, în special cele împotriva hipertensiunii și bolilor cardiace. De asemenea, intensifică efectele anumitor medicamente sau provoacă efecte secundare periculoase.
Cafeaua
Poate slăbi efectele antipsihoticelor, dar poate și intensifica efectele anumitor alte medicamente, cum ar fi aspirina.
Vitamina K
Dacă iei medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge, fiți atenți la consumul de vitamina K. Aceasta poate reduce eficacitatea medicamentului și, prin urmare, poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Broccoli, varza creață, pătrunjelul și spanacul sunt câteva dintre cele mai cunoscute alimente care conțin această vitamină în cantități mari.
Ginseng
Poate reduce efectul anumitor medicamente utilizate ca anticoagulante. În asociere cu anumite medicamente, poate provoca dureri de cap, tulburări de somn și nervozitate.
Băuturi bogate în cofeină (cafea, băuturi energizante, băuturi carbogazoase, cola etc.)
Cofeina poate interacționa cu medicamentele în mai multe moduri:
Poate reduce absorbția anumitor medicamente, în special a celor utilizate în tratamentul osteoporozei.
Efectul său iritant asupra stomacului se poate adăuga la cel al anumitor medicamente iritante dacă sunt luate împreună.
Anumite medicamente, în special antibioticele, pot reduce capacitatea organismului de a elimina cafeina, ceea ce poate duce la o supradoză de cafeină (de exemplu, palpitații, tremurături, transpirație abundentă).
Cofeina poate crește concentrațiile anumitor medicamente antipsihotice.
Verifică întotdeauna împreună cu farmacistul dacă cofeina poate interacționa cu medicamentele dumneavoastră.
Iei medicamentele conform prescripției medicului?
Aproximativ 50% din medicamente nu sunt luate conform prescripției. Persoana ia medicamentul imediat ce isi da seama, ceea ce poate reduce eficacitatea acestuia. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj și cele ale medicului dumneavoastră.
Instrucțiunile medicului sau farmacistului tău privind consumul anumitor alimente împreună cu medicamentele trebuie respectate cu strictețe pentru a obține un tratament eficient sau pentru a reduce riscul de efecte adverse. În caz de îndoială, nu ezita să consulți farmacistul.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a integra recomandările alimentare în dieta ta obișnuită, consultă un dietetician. Anumite farmacii oferă servicii de consultanță cu un dietetician!